Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

2. lekcija - Ključne besede / 3. lekcija - SEO vs CMS


Kako enostavnost urejanja spletne strani lahko vpliva na optimizacijo strani


Pozdravljeni v 3. lekciji!Če vprašate kogarkoli, ki se je ravno odločil investirati v izgradnjo svoje prisotnosti na spletu, kaj mislite, katere so njegove prioritete?

 

  • Da ima kakovostno spletno stran, ki jo je enostavno urejati.
  • Da ga njegovi potencialni kupci hitro najdejo s pomočjo iskalnikov.

 

Z rastjo številnih podjetij  se je poleg znanih CMS sistemov, kot so: Joomla, Wordpress, Magento, Drupal, Silverstripe, Typo, (pri nas Spletnik.si in Shop123.si) itd., razvilo še mnogo  manjših sistemov za urejanje spletnih strani, ki so jih razvijalci posto-poma prilagodili svojemu tipu naročnikov.

Dejstvo je, da bolj znane in izpopolnjene rešitve s potencialom za hitro nadgradnjo v kakovostnejše verzije zahtevajo tudi večjo podporo in boljšo strežniško infrastrukturo.  Vsaka dodatna stopnja sofisticiranosti pa  posledično predstavlja tudi nekoliko večji strošek za potencialne uporabnike. In to je razlog, da nekatera podjetja raje izberejo cenejšo rešitev, kar pa je lahko varljivo. Cenejša rešitev se lahko na dolgi rok izkaže za dražjo ravno zaradi stopnje njene zmogljivosti.

Če spletno stran ali spletno trgovino urejate samostojno in želite samostojno tudi optimizirati vašo stran za iskalnike, potem morate najprej dobro poznati sistem za urejanje (CMS), na osnovi katerega je izdelano vaše spletno mesto.


Tu ne gre le za urejanje vsebine (teksta in slik), temveč tudi za možnost urejanja naslova strani, URL naslovov, meta oznak, h1, h2 in h3 naslovov, predvsem pa  navigacije, ki je ponavadi tisto najbolj pomembno križišče povezav, po katerih se sprehaja spletni pajek in konec koncev tudi vaši obiskovalci.


Dobro je vedeti, kako s pravilno arhitekturo oz. strukturo strani ohranjamo tisti pravi link juice, torej imeti morate dostop tudi do urejanja hierarhije vaše spletne strani ali trgovine.

Skratka, imeti morate nadzor nad vašo celotno spletno stranjo in nekaj znanja o uporabi sistema za njeno urejanje. Seveda tudi manjše poznavanje HTML jezika ali PHP-ja ne bo odveč.

 

Kakšni sistemi za urejanje so primerni za SEO optimizacijo strani?


Sistemi za urejanje so pogostokrat osnovani na dinamičnih bazah podatkov, ki lahko povzročijo, da vaša spletna stran ne bo vidna med prvimi rezultati. V najhujših primerih gre lahko za CMS sisteme, ki ne dovoljujejo urejanja zgoraj naštetih on-site dejavnikov, ti pa so najbolj pomembni, kar se tiče prilagoditve spletne strani iskalnikom. Sistem za urejanje mora torej vključevati možnost za urejanje tako tehničnih kot tudi vsebinskih aspektov.

 

Problem se pojavi pri sistemih, kjer so URL naslovi večinoma dinamične narave. Nekateri sistemi pred URL naslov avtomatično postavijo t.i. session ID vsakega posameznega obiskovalca (še posebej pri spletnih straneh, kjer je potrebno vpisati uporabniško ime), kar je sicer lahko nadomestljivo s t.i. piškotki (cookies). Naslednji problem se lahko pojavi pri številu možnih spremenljivk v vsakem od URL naslovov. V primeru, da je vaša spletna stran izdelana v PHP jeziku potem lahko vaš URL naslov npr. izgleda tudi takole:

 www.domena.si/page.php?template=15&content=5&footer=1.

 

Iskalniki vašo spletno stran razvrščajo glede na zapise v indeksu, ki jih posredujejo spletni pajki, ti pa niso ravni vešči ravnanja z dinamičnimi URL naslovi (Google je tu sicer manjša izjema, kljub temu pa tudi Google redkokdaj indeksira stran, ki v URL naslovu vsebuje več kot 2 spremenljivki). Spletna stran pa ne more biti ravno konkurenčna, če je spletni pajki ne razumejo.

 

Po eni strani je zelo pomemben faktor indeksakcija (Ali bo mojo spletno stran poindeksiral spletni pajek in kdaj?), po drugi strani pa problem s session ID-ji (Kako se uvrstiti višje, če pa so URL-ji na moji spletni strani vedno drugačni?) To je, roko na srce, danes ponavadi največji problem pri nekaterih CMS sistemih.

 

Obstajajo metode in prijemi, s katerimi lahko vedno premo-stimo kakšno pomankljivost vsakega sistema za urejanje spletnih strani ali trgovin in kakovostna in profesionalna agencija, ki se ukvarja z optimizacijo spletne strani zagotovo ima pravo rešitev. Vendar pa je na dolgi rok vedno bolje razmišljati o tem že takrat, ko se odločate, na katerem sistemu za urejanje boste gradili vašo spletno prisotnost, torej spletno stran ali trgovino.

 

To je le kratka uvertura v področje t.i. CMS omejitev, ki se tičejo boljših uvrstitev v spletnih iskalnikih. Več o tem bomo seveda še spregovorili v naslednjih lekcijah, sedaj je najbolj pomembno, da preden naredite naslednji korak k prilagoditvi spletne strani iskalnikom, najprej dodobra spoznate zmožnosti vašega sistema za urejanje vsebine in tehničnih vidikov vaše spletne strani.

 

Če smo v prejšnjih dveh lekcijah govorili o osnovah optimizacije spletnih strani in pravilnem izboru ključnih besed za vaš posel, smo v tej lekciji spoznali, da je temelj vsakršne strategije in načrta za optimizacijo spletne strani ta, da veste česa je zmožen vaš sistem za urejanje spletne strani. Omogočati mora poseg v vašo spletno stran tako s tehničnega kot tudi z vsebinskega vidika, saj edino tako lahko pri optimizaciji strani dopolnite manjkajoče elemente, ki igrajo pomembno vlogo v sklopu prilagoditve spletne strani iskalnikom.

 

Pri on-site optimizaciji poskušajte upoštevati čim več elementov, ki jih omenjamo tako na strani "prilagoditev spletne strani iskalnikom" kot tudi v našem e-priročniku PRVI na Googlu, PRVI v poslu.

 

V desnem stolpcu vam podajam še nekaj primerov različnih sistemov za urejanje spletne strani, ki so iskalnikom prijazni. Vsem je skupno to, da lahko urejamo tako naslove strani, prijazne URL naslove, meta oznake, zaznamke na slikah (alt tag-e), h1, h2 in h3 naslove, pravtako pa lahko dodajamo tudi nove strani na hiter enostaven način, kar je seveda pomembno z vidika osveževanja in dodajanja nove vsebine.

 V nasledni lekciji bomo govorili o tem, kako se v sklopu optimizacije spletne strani izogniti kanibalizaciji in podvajanju vsebine oz. elementov, ki so za spletne pajke pomembni predvsem z vidika kvantitete in kvalitete indeksiranja vaše spletne strani. Še ena zanimiva tema o kateri se danes, ob vedno večjem številu spletnih strani, vse več govori.

Vpliv arhitekture strani

na optimizacijo strani


Nekaj primerov CMS sistemov za urejanje spletne strani za okušino (klikni na sliko):

Spletnik.si
Spletna stran, kot jo vidi obiskovalec
Urejevalnik teksta in slik, kjer lahko na sliko dodamo zaznamek (alt tag)
Urejevalnik, kjer lahko nastavimo naslov strani, URL naslov, meta oznake, ...

Wordpress.com
Spletna stran, kot jo vidi obiskovalec Spletnik bloga
Urejevalnik teksta in slik, kjer določamo naslov strani, URL naslov, ...
Imenovanje slik v sistemu Wordpress

Shop123.si (spletne trgovine)
Spletna trgovina, kot jo vidi obiskovalec
Urejevalnik in administracija spletne trgovine, kjer določamo naslov strani, Meta oznake, Opis, ...
 

Joomla.com
Spletna stran, kot jo vidi obiskovalec
Sistem za urejanje Joomla
 


Domača naloga:


  • Odprite administracijo/sistem za urejanje vaše spletne strani ali trgovine in preverite stopnjo nadzora. Prepričajte se, če imate dostop do elementov, kot so: naslov strani, meta oznake, URL naslovi, h1, h2 in h3 naslovi, zaznamki na slikah (alt tags) in recimo navigacija strani.

  • Glede na white hat metode - pozitivne dejavnike on-site optimizacije strani (nekaj od teh je opisano tukaj >>), poskusite ugotoviti, v kakšni meri je vaša spletna že prilagojena iskalnikom.
    Če želite lahko za vas opravimo SEO analizo vaše spletne strani >>