Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

SEO učilnica / SEO Video kotiček nadaljevanje / Link Juice in Page Rank

Link Juice in razporeditev Page Rank-a

Tokrat govorimo o tem, kaj je Link juice oz. kako po spletni strani razporejamo Page Rank.


Z vašo spletno stranjo se želite uvrstiti čim višje v iskalnikih in denimo, da ciljate le na eno ključno besedo, ki je za vaš posel najbolj pomembna.
Glede na statistiko spletne strani recimo, da dobimo podatek, katera spletna stran je obiskovalcem najbolj zanimiva oz. preko katere strani pride največ povpraševanj.
To je lahko seveda vaša prva stran, kjer se nahaja cenik, ali pa stran z vašimi referencami, izjavami oz. strani s pogostimi vprašanji.

Če v iskalnik vtipkate ključno besedo, se bo v SERP-u najvišje uvrstila stran, ki ima najboljši rang oz. največ Link Juica.  
Količino Link juica oz. Rang spletne strani v iskalniku Google ponavadi izračuna s pomočjo algoritmov, vendar pa že kar nekaj casa se ve, kaj je potrebno, da se na določeno stran usmeri čim več dodatnega juica.

Recimo, da je spletna stran, ki ima več strani, množica kozarcev napolnjenih s sokom.
Če ciljamo na eno ključno besedo, je najbolje, da napolnimo le en kozarec. Tako bo imela tista stran največjo moč oz. rang, kar se tiče ključne besede.
Če imamo v sklopu ene spletne strani več kozarcev enako polnih, se Google pri indeksaciji ne more odločiti, kateri kozarec uvsrtiti najvišje ... to pomeni, da bi za eno ključno besedo tekmovali dve strani v sklopu ene.
Bolje bi bilo preliti link juice in tako narediti kozarec bolj poln.

Če ciljate na več ključnih besed, recimo na 5. V tem primeru boste v sklopu vaše spletne strani morali napolniti več kozarcev in vsak napolnjeni kozarec bo predstavljal svojo ključno besedo.
Koliko link juica že ima posamezni kozarec, pa je seveda odvisno tako od vsebine na določeni strani, torej kako je ta optimizirana (od glave do noge) in pa seveda, od tega, kakšne kakovosti so morebitne povratne povezave, ki so usmerjene na to stran.

Kako na spletni strani lahko razporejamo link juice?

Ponavadi si lahko povezave zamislimo kot kanale ali pa kot luknje v kozarcu.
Pri kanalu je dejstvo, da želimo z ene strani na drugo usmeriti določeno količino Link Juica, tako znotraj kot tudi zunaj spletne strani.
Pri počenem kozarcu pa je mozno da bo nekaj tega link juica odteklo po nepotrebnem.
Ponavadi so to povezave na strani, kamor niti ne bi bilo potrebno usmerjati link juica, potrebno ga je namreč obdržati in še dodatno proizvajati.
 
Spodaj si lahko ogledate slikovni prikaz, kako usmerjati Link Juice in s tem krepiti določene strani v sklopu spletne strani.
Na prvi sliki vidite primer, kjer ima stran B povezavo s strani A. Stran A s povezavo prenaša del svojega Link Juica na stran B
Na sliki 2 se Link Juice razporedi na 3 strani. V takšnem primeru ima stran B manjši delež, kot pa če bi imela edina povezavo s strani A.Če se Link Juice razporeja nepravilno, torej tudi na dolgočasne in neuporabne strani, potem stran A ne prispeva ravno veliko in veliko se ga porazgubi po nepotrebnem.Na zadnji sliki vidite primer, kako lahko pametno razporedimo Link Juice samo na Pomembno stran (za katero želimo, da se v iskalnikih uvrsti med prve) in pri tem uporabimo nofollow atribute.

Razporejanje Link Juica je pomembno opravilo, kajti po nepotrebnem se lahko zgodi, da vaša spletna stran sicer ima potencial in tudi porabili ste lahko goro denarja, nima pa pravega učinka in se ne uvršča visoko.
Sliši se enostavno, vendar pa je vseeno potrebno malo več znanja in seveda tudi volje, da bodo tudi vaši "kozarci" ravno prav polni.

Uroš Bogdanović
Ostali videi iz SEO učilnice:


Optimizacija strani

Izdelava spletnih strani. Poganja Spletnik.

Vse navedene cene ne vsebujejo DDV.