Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

SEO učilnica / 1. lekcija - Uvod v SEO


Uvod v SEO - Optimizacijo strani


Ko začenjate z optimizacijo strani, morate najprej določiti cilje, ki jih želite doseči. Veliko energije pri optimizaciji strani sprva vzame predvsem načrtovanje, analiziranje ter razlaga, kaj je dejansko možno doseči oz. kaj lahko izvedemo v sklopu ene kampanje. Potrebno se je prilagoditi trenutnemu stanju spletne strani in obstoječi situaciji na trgu, od tega pa je odvisen tudi obseg časa in pa sredstva, ki jih boste za optimizacijo porabili.   

Če mislite, da boste v sklopu optimizacije strani samo spremenili nekaj meta tag-ov, dodali par ključnih besed v vsebino in se nato pojavili na prvi strani iskalnikov, se motite in boste na koncu razočarani. Iskalniki imajo svoja pravila razvrščanja, svoje načine indeksiranja, so praktično »način razmišljanja«. Ne le da morate vedeti, kaj narediti v sklopu optimizacije, to morate tudi nenehno udejanjati.

Kako začeti z optimizacijo strani?

Kot smo že zgoraj omenili, začeti morate z jasnim ciljem. Vedeti morate, kako vam optimizacija strani lahko pomaga pri povečanju vaše prodaje. Si želite na prva mesta v iskalnikih? Kako hitro si želite doseči prve pozicije? Kaj so trenutni in kaj so dolgoročni cilji?

Doseganje prvih pozicij je možno za katerokoli ključno besedo, po kateri želite optimizirati vašo spletno stran. Vendar pa to terja čas, sredstva in fokus, ki je potreben za kasnejšo dominacijo v iskalniku. Največkrat se ustavi že pri času, zato je potrebno postaviti prioritete. Katere so torej tiste ključne besede, po katerih želite optimizirati spletno stran?

Izbira pravih ključnih besed

Obstaja veliko načinov, kako izbrati najboljše ključne besede, po katerih želite optimizirati spletno stran. Ena od najboljših metod je uporaba kombinacije SEO & PPC (optimizacije strani in plačanih oglasov na iskalniku). Če imate oglasno kampanjo na Googlu, ste skozi čas že ugotovili, katere ključne besede so najbolj uspešne pri dovajanju kvalificiranih kupcev. Po navadi so to tiste besede, ki imajo najvišjo stopnjo konverzije (CR - Conversion Rate).

Poleg tega je dobro preveriti tudi ponudbo in povpraševanje po ključni besedi. S pomočjo orodja »Google Keyword Tool« lahko ugotovite, kolikšno je mesečno povpraševanje po ključni besedi (kolikokrat je vpisana v iskalnik). Iskalnik Google pa vam pomaga preveriti konkurenco po tej ključni besedi, torej koliko rezultatov se pojavi ob iskanju na določeno besedo.

Tekom oglasne kampanje lahko testirate in merite, katere različice so boljše in na ta način pridete do tistih ključnih besed, ki so za vašo spletno stran in vaše kupce najbolj relevantne. Če pri tem uporabite formulo št. iskanj / št. rezultatov v Googlu, boste dobili faktor, ki vam bo povedal, za katero ključno besedo imate več možnosti. Višji kot je, bolje bo.

Ko bo vaša spletna stran višje v organskih rezultatih na ključne besede, ki konvertirajo kupce, bo
prinesla še več konverzij in izpolnjenih obrazcev. To pa pomeni obiskovalce, ki se bodo zanimali za vaš izdelek ali storitev. In to lahko pomeni le eno = povečanje prodaje.

Poiščite torej ključne besede oz. besedne zveze, po katerih vaše izdelke oz. storitve iščejo vaši potencialni kupci. Najprej izdelajte malo širši seznam (20 ključnih besed) in ga nato skrčite na približno 10 besed. 
 

Ali je vaša spletna stran prilagojena iskalnikom?

Oglejte si vašo spletno stran in jo analizirajte. Ali so meta tag-i formirani pravilno? Ali uporabljate H1 in H2 naslove? Ali je vaša ključna beseda omenjena dovolj pogosto? Ali so podstrani med seboj primerno povezane? Ali spletna stran vsebuje zemljevid strani (xml in html)?

Upoštevajte vse dejavnike, ki lahko vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani na visoke pozicije. Nato preverite vse off-site dejavnike. Ali je vaša spletna stran vpisana v spletne direktorije? Kakšna je vrednost povratnih povezav, ki so z drugih spletnih strani usmerjene na vašo? Koliko je teh povezav? Katere so tiste spletne strani, s katerih lahko pridobili povratno povezavo? Pa strani, s katerih imajo usmerjene povezave vaši konkurenti?

Zaključek


Najbolj pomembni aktivnosti v poljubni fazi optimizacije strani sta načrtovanje in raziskovanje. Če bosta izvedeni korektno, je uspeh bolj ali manj zagotovljen. Osredotočite se na analizo ključnih besed, še preden se lotite optimizacije strani. Dejansko iščite tiste ključne besede, ki so najbolj iskane, nimajo pa prevelike konkurence. Ko enkrat najdete ključno besedo oz. frazo, po kateri bo izvedena optimizacija strani, je koristno preveriti tudi tekmece, ki se opirajo na to isto besedo in tako tekmujejo z vami.

Cilj je eden in edini, tekmece je potrebno izriniti z najvišjih pozicij in se tam zasidrati z vašo optimizirano spletno stranjo.V naslednji lekciji (2. lekcija) se bomo lotili raziskave ključnih besed, s katero bomo za vaš posel določili besede, po katerih ima vaša spletna stran največ možnosti za uspeh.


Uvod v SEO učilnico - Kaj zajema?Uvod v SEO optimizacijo - Katere dejavnike vključuje?

  

Domača naloga:


  • Določite cilje optimizacije strani
  • Določite seznam 20 ključnih besed, po katerih vas iščejo vaši kupci
  • Analizirajte spletno stran


Še niste prijavljeni na Spletnik SEO učilnico?
Prijavite se lahko tukaj >>