Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Slovar SEO pojmov


Svet iskalnega marketinga in optimizacije strani se širi iz dneva v dan, zato se širijo tudi izrazi. Za vas smo pripravili nekaj najbolj osnovnih pojmov, ki jih bomo tedensko dopolnjevali in vas o njih obveščali v naših tedenski e-novicah.
SEO Analiza


Analize so namenjene merjenju napredka in uspeha optimizirane strani. Najbolj popularne in učinkovite analize se merijo z brezplačnim orodjem Google Analytics.


Alt tag


Alt tag je HTML besedilo, ki se pojavi, ko se slika nalaga ali ko s kurzorjem miške preletimo sliko oz. ga postavimo nanjo. Alt besedilo je koristno za iskalnike in optimizacijo strani, saj vsebuje ključne besede, po katerih se želimo visoko uvrščati.
 

Povratne povezave


Povratne povezave ali povratni linki so vse tiste povezave na drugih straneh, ki obiskovalca s klikom nanje pripeljejo na vašo spletno stran. Povratne povezave so ključne pri optimizaciji strani, saj vam omogočajo, da se vaša spletna stran pojavlja višje v iskalnikih. Najboljše povratne povezave so tiste, ki imajo že visoke pozicije v iskalnikih.


Black hat SEO


Black hat SEO je izraz, ki se uporablja za neetične in zavajajoče tehnike optimizacije strani. Te vključujejo neželeno pošto ali kršenje pravil, ki jih zahtevajo iskalniki. Če spletni iskalnik odkrije stran, ki vključuje black hat SEO prijeme, jo bo odstranil.


Črna lista


Če se spletna stran znajde na črni listi, pomeni, da bo odstranjena iz vseh indeksov, ki jih imajo spletni iskalniki. Načeloma so to strani, ki so bile optimizirane s pomočjo black hat SEO tehnikami in jih spletni iskalniki ignorirajo.


Neveljavna povezava


Neveljavna povezava je tista povezava, ki ne kaže več na aktivno destinacijo, spletno ali vstopno stran. Spletni iskalniki ne marajo neveljavnih povezav, zato je potrebno z optimizacijo strani poskrbeti, da so vse povezave aktivne, veljavne in delujoče.


Konverzija


Konverzija je izraz za kateri koli korak, ki ga uporabnik naredi, ko obišče stran. Naj gre za nakup, oddajo povpraševanja, registracijo, vpis v e-novice ali kreiranje računa.


Strošek za nakup


Strošek za nakup je povrnitev investicije, ki se izračuna s formulo:
Vsi kliki/vsi stroški marketinga/dosežene konverzije


Strošek za akcijo


Strošek za akcijo je marketinški sistem obračunavanja stroškov. Oglaševalec plača stroške glede na konverzijo, ki se zgodi na njegovi spletni strani. Naj gre za nakup, kreiranje uporabniškega računa ali brezplčano verzijo produkta.


Pajek ali robot


Pajek ali robot je iskalnikov računalniški program, ki pregleduje internet, zbira podatke, sledi povezavam, ustvarja kopije novih in osveženih spletnih strani. Obenem shranjuje URL naslove za potrebe spletnih iskalnikov. To iskalnikom omogoča, da prej prepoznajo stran.


Meta opis strani


Meta opis strani je kratka HTML koda, ki koristi spletnim iskalnikom, da spletno stran hitreje zaznajo in jo indeksirajo. Meta opis ni viden na spletni strani. Spletni iskalniki jim dajejo zelo velik pomen.


Spletni direktorij


Spletni direktorij je baza spletnih strani, kamor je potrebno vsako spletno stran vpisati, če želimo, da pridobiva zunanje povezave. V spletnem direktorju najdemo sezname spletnih strani, ki so razdeljeni po kategorijah ali podkategorijah. Pridobivanje zunanjih povezav s spletnih direktorijev je eden izmed najboljših načinov za pridobivanje najbolj relevantnih zunanjih povezav. Zunanje povezave pa nam koristijo pri optimizaciji strani, da se spletna stran uvrsti višje v iskalnikih.
 

Grey hat SEO


Grey hat SEO so tiste tehnike optimizacije strani, ki niso prepovedane niti dovoljene. Gre za tehnike, ki so med black hat SEO in white hat SEO tehnikami.


HTML jezik


HTML besede ne prevajamo, ker gre za internacionalno besedo. Gre za jezik, s katerim ustvarjamo spletne strani na svetovnem spletu. HTML zapis je set kod, ki spletu povedo, kako naj spletna stran izgleda in kako naj se informacije prikazujejo.


Internetni marketing


V osnovi internetni marketing uporabljamo za trženje, komunikacijo in prodajo na svetovnem spletu. Na višjem nivoju pa je internetni marketing znan kot optimizacija strani za spletne iskalnike, saj z njimi izpostavimo ključne besede, s katerimi želimo pridobiti potencialne kupce na svojo spletno stran.


Ključna beseda


Ključna beseda je termin, s katerim iščemo želene stvari na internetu. Za iskanje se uporabljajo spletni iskalniki, ki so narejeni tako, da vsebujejo okvir, v katerega vpišemo ključno besedo, on pa nam procesira rezultate o spletnih straneh, ki vključujejo iskano ključno besedo. Ključna beseda je temelj za optimizacijo strani, saj se pri postopku optimizacije osredotočimo na besede, ki so pomembne za našo ponudbo.


Vstopna stran ali landing page


Vstopna stran ali t. i. landing page je tista stran, na katero pristane obiskovalec po kliku na sponzorirano povezavo, banner (pasico) ali katero drugo oglaševalsko akcijo. Vstopna stran je narejena zato, da obiskovalec na njej najde bistvene informacije, ki so povezane z njegovo ključno besedo, ki jo je uporabil za iskanje. Dobra vstopna stran lahko zelo vpliva na konverzije.


»Farma povratnih povezav«


Originalen izraz je "link farm", pri čemer gre za spletno stran ali skupino strani, ki umetno ustvarja zunanje povezave, koristne pri optimizaciji strani. SEO strokovnjaki ne priporočamo prekomerne uporabe tovrstnh strani, še posebej, če so označene za t. i. spam strani.


Popularnost povezav


Popularnost povezav se meri glede na število zunanjih povezav, ki jih ima spletna stran. Večina spletnih iskalnikov uporablja popularnost povezav za merjenje algoritmov.


Marketinške analize


Marketinške analize uporabljamo za merjenje marketinško pomembnih parametrov spletne strani. Naj gre za naravne zadetke ali pa sponzorirane povezave. Meri se predvsem število edinstvenih obiskovalcev, prodajo s pomočjo klikov, plačilo za klik oglaševanje in ogromno število drugih podatkov, ki so pomembni z marketinškega vidika.


Naravni zadetki v iskalnikih


To je seznam spletnih strani, ki se pojavijo na določeno iskano besedo zato, ker jih je uvrstil iskalnik na podlagi svojih algoritmov o relevantnosti spletnih strani na iskano besedo. Sem torej ne sodijo plačani Google oglasi (sponzorirane povezave). Najboljši način za izboljšanje pozicije v teh seznamih je optimizacija strani.


Pozicija spletne strani


Imenujemo jo lahko tudi rang, pomeni pa pozicijo strani, ki jo ima v seznamu prvih deset spletnih strani na določeno iskano besedo. Vsi stremimo k prvim desetim pozicijam na prvi strani, saj raziskave kažejo, da večina uporabnikov klika na prvi strani.


SEO strokovnjak


Je svetovalec spletnega marketinga za optimizacijo strani, ki uporablja svoje znanje za izboljšanje pozicij spletnih strani svojih naročnikov.


SEO storitve


To so vsa orodja in metode, ki jih uporabljajo podjetja (strokovnjaki) za optimizacijo strani. Mednje štejemo tudi orodja za analitiko (npr. Google Analytics) in ključne besede.


Iskalnik (Google)


To je spletna stran, ki omogoča uporabnikom iskanje med spletnimi stranmi po ključnih besedah ali frazah. Pozicije prikazanih spletnih strani so določene z relevantnostjo med ključno besedo in spletno stranjo, ki se izračunava z različnimi algoritmi. Poznamo naravne (organske) zadetke in plačane objave (Google oglasi).


SEM – Iskalni marketing (ang. Search Engine Marketing)


To je krovni izraz za vse metode in tehnike, ki se uporabljajo za pojavljanje spletnih strani na iskalnikih – naravni zadetki in plačani oglasi.


SEMPO - Organizacija profesionalnega iskalnega marketinga (ang. Search Engine Marketing Professional Organization)


To je neprofitna organizacija, ustanovljena leta 2003, ki skrbi za povečevanje zavedanja prednosti iskalnega marketinga ter vire izobraževanja svojih članov in naročnikov.


SERP - Stran z rezultati iskalnika (ang. Search Engine Results Page)


To je seznam spletnih strani, ki jih iskalnik prikaže, ko nekdo išče pod neko iskalno besedo.


Naslovi strani


To so naslovi v HTML kodi, ki vsebujejo opis vsebine dotične podstrani. So zelo pomemben element optimizacije strani, ker jih velikokrat uporabljamo za besedilne povezave na stran z iskalnika. Najboljši naslovi strani vsebujejo ključne besede, ki pomagajo pri indeksaciji s strani iskalnikov in so relevantni uporabnikom.


Optimizacija strani za iskalnike (Definicija)


Krajši izraz je optimizacija strani, velikokrat pa se uporablja tudi kratica iz angleškega izraza Search  Engine Optimization - SEO. Obsega aktivnosti, ki pripomorejo k višjim naravnim pozicijam spletne strani na iskalnikih. Izvajamo jo z različnimi strategijami, kot so link building, marketing ključnih besed in podobno.
Cilj optimizacije strani je čim večja povrnitev investicije (ROI)


SEO


Izraz pomeni optimizacija strani na iskalnike, vsebuje pa naslednje aktivnosti:

  • uporaba besedila in naslovov, ki se nanašajo na ključne besede
  • oblikovanje arhitekture strani, ki je naklonjena delovanju iskalnih pajkov
  • vpisi v direktorije iskalnikov
  • kakovostno mrežo povezav za izbojšanje pozicije strani in CTR-ja (CTR je razmerje med kliki in prikazi)

Cilj SEO optimizacije strani je  čim večja povrnitev investicije (ROI).

Optimizacija strani

Izdelava spletnih strani. Poganja Spletnik.

Vse navedene cene ne vsebujejo DDV.