Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Raziskovanje ključnih besedPoglavje 6:

Raziskovanje najbolj pogostih in iskanih ključnih besed


V prejšnjem poglavju smo spoznali, da so ključne besede temelj, na katerem gradimo razvoj spletne strani. Kot SEO-strokovnjaki pred začetkom vsake optimizacije pripravimo načrt za optimizacijo in opravimo raziskavo ključnih besed. Postopek raziskovanja ključnih besed je razložen v tem poglavju, ob tem pa priporočamo, da tudi sami že poskusite določiti ključne besede, ki so relevantne za vaš posel. Tako boste dobili boljši občutek, kako poteka celoten postopek.


Kaj je raziskovanje ključnih besed?


Raziskovanje ključnih besed
je ena izmed najbolj pomembnih in koristnih dejavnosti na področju iskalnega marketinga. S poglobljenim raziskovanjem potreb trga spoznamo, katere ključne besede moramo uporabiti pri optimizaciji strani za iskalnike in dobimo vpogled, kdo so vaši potencialni obiskovalci (stranke, kupci) v širšem smislu. Ne moremo poudariti dovolj, kako pomemben je ta del postopka optimizacije strani. Rezultati raziskovanja ključnih besed nam pomagajo pri predvidevanju povpraševanja, odzivu na spremembe na trgu in oblikovanju ponudbe izdelkov oziroma storitev, ki jih uporabniki iščejo.


Na tem mestu lahko omenimo tudi zakup ključnih besed na iskalnikih, ki nam pomaga, da hitro najdemo ključne besede, ki prinašajo največ klikov ali konverzij. Vabimo vas, da si preberete članek, ki razlaga o ključnih besedah, ki so kot okno v Googlov svet.


Cilj raziskovanja ključnih besed


Končni cilj strategije določanja in optimizacije izbora ključnih besed je čim višji odstotek povračila investicije
(ROI – Return On Investment), torej da iz naslova optimizacije spletnih strani za iskalnike dosežemo čim večjo stopnjo konverzij (naročil, nakupov itn.).  Če nekdo najde vašo spletno stran v rezultatih iskanj, pa je pravzaprav iskal nekaj povsem drugega, si niste naredili nobene usluge. Veliko bolje je pridobiti 50 relevantnih uporabnikov kot 1000 takšnih, ki naslednji hip zapustijo vašo stran. Vaša spletna stran potrebuje predvsem kvalificiran obisk. 


Iskalniki tudi zaznajo dejstvo, da je 1000 obiskovalcev takoj zapustilo vaše spletne strani ali pa da se je 50 relevantnih obiskovalcev (tj. takšnih, ki jim je vsebina zanimiva)na njej v povprečju zadržalo tudi po 5 minut in da so se še vračali na stran. To lahko izmerimo z orodjem Google Analytics, ki ga predstavljamo v 15. poglavju.


Preden se lotimo raziskovanja ključnih besed, moramo razumeti, na kakšne načine ljudje iščejo po spletnih iskalnikih. O tej temi smo vas podučili že na začetku v 3. poglavju. Za vsako vsebino z določeno tematiko obstaja neomejeno število načinov, kako določiti ključno besedo oz. besedno zvezo, po kateri bomo to vsebino našli preko spletnega iskanja.


Če se vaša stran pojavlja na prvi strani med rezultati iskanj, ni tako pomembno, ali ste na prvem ali tretjem mestu. Pomembnejše je, ali naslov strani in opis strani ustrezata iskalcu. Povečanje nabora ključnih besed pri optimizaciji strani vam zato pomaga doseči večje število vaših potencialnih obiskovalcev oziroma strank.


Primer:

Če se boste pojavljali na prvem mestu rezultatov pri iskanju po zelo splošni ključni besedi (npr. »nepremičnine«), boste privabljali zelo široko ciljno publiko. Mnogo bolje je optimizirati stran na bolj specifično ključno besedo, kot je na primer »stanovanje Primorska«, ker vam prinaša bolj relevanten obisk, visoke uvrstitve pa so lažje dosegljive.


Za nekoga, ki prodaja lesene mize (in ne denimo kovinskih), je bolj smiselno, da se vsebina na strani optimizira za ključno besedo »lesene mize« namesto le na »mize«. Beseda »mize« je preveč splošna ključna beseda in prinaša veliko nerelevantnega obiska, kar pa vsekakor ni namen optimizacije strani.


Pri izbiri ključnih besed je potrebna natančna analiza, ki nam pove, katere so tiste besede, ki jih želimo izpostaviti in prinašajo relevanten obisk.Terminologija ključnih besedNaj vas seznanimo še z nekaterimi izrazi, ki jih morate poznati v sklopu raziskovanja ključnih besed.


Ključna beseda je na splošno ena beseda, po kateri uporabniki iščejo preko iskalnikov, besedna zveza ali fraza pa je več ključnih besed skupaj.


V obeh primerih (tako za posamezno ključno besedo kot za zvezo ključnih besed) običajno uporabljamo enoten izraz ključne besede.

 


Strategija raziskovanja ključnih besedPostopek raziskovanja ključnih besed lahko razdelimo na več faz, ki vodijo do izbire najbolj relevantnih ključnih besed za doseganje ciljev trženja v iskalnikih.Faza 1: Zbiranje idej za ključne besede


V prvi fazi izdelovanja strategije ključnih besed zbiramo ideje za ključne besede (običajno po postopku »viharjenja možganov« oz. »brainstorminga«) in na ta način sestavimo daljši seznam potencialnih ključnih besed. Naslednji korak je izbor pomembnejših ključnih besed, po katerih ljudje iščejo vaše izdelke ali storitve.


Pomembnejše ključne besede


Nekateri ponudniki storitve optimiziranja spletnih strani pogosto delajo napako, da se osredotočajo na optimiziranje vsebine spletne strani zgolj po eni sami ključni besedi (na primer »knjige« ali »mize«) in pričakujejo, da se bo spletna stran dobro uvrščala v iskalnikih. Tako splošne ključne besede imajo zelo veliko konkurenco, za iskalnike pa predstavljajo težavo pri razvrščanju rezultatov po relevantnosti, zato se je po tako splošnih ključnih besedah težko uvrstiti na vodilna mesta v iskalnikih.


Primer:

Vaše strani po mesecih optimiziranja in promocije dosežejo prvo mesto v iskalnikih pri iskanju po ključni besedi »mize«. Če zares ne prodajate miz vseh oblik, velikosti, materialov in barv, boste na spletno stran dobili velik odstotek obiskovalcev, ki niso potencialni kupci in niso našli tistega, kar so iskali oziroma jim ne morete ponuditi tistega, kar iščejo.


Osrednje ključne besede oz. šopi besed


Naslednji korak pri izdelavi seznama ključnih besed je določitev besednih zvez, sestavljenih iz dveh, lahko tudi treh ključnih besed, ki bodo dovajale večino obiska na vašo stran. Predstavljajo najbolj običajne besedne zveze, po katerih bi utegnile iskati vaše potencialne stranke, ne vključujejo pa čisto vseh kombinacij besed, le tiste najpomembnejše (npr. “okrogle lesene mize” namesto “okrogla miza les”). Kjerkoli je možno, skušajte organizirati te ključne besede znotraj seznama pomembnejših, ki smo jih omenili v prejšnjem odstavku.

 

Imena blagovnih znamk


Zelo učinkovit, a pogosto spregledan tip ključnih besed je ime blagovne znamke ali ime izdelka oziroma storitve. Ena od raziskav na to temo je pokazala, da so strani pogosto bolj obiskane preko iskanja po imenu blagovne znamke (npr. “Nike športni copati”), kot pri iskanju po splošnem opisu izdelka (“športni copati”).Faza 2: Raziskovanje najbolj učinkovitih besed


Ko smo zbrali in zapisali vse ideje za ključne besede, je čas za uporabo orodij, ki so na voljo na spletu. V tej fazi preverjamo celoten seznam in izluščimo glavne besede, ki bodo osnova za posamezne podstrani. Na tej stopnji pride do izraza relevantnost spletne strani za iskalca, ki jo opredeljujemo kot verjetnost, da bo vsebina na določeni strani pritegnila njegovo pozornost. V podjetju Spletnik smo razvili orodje, s katerim lahko spremljate uvrščanje vaše spletne strani v rezultatih pri iskanju po določeni ključni besedi. Imenuje se Spletnik Monitor ključnih besed in je bolj podrobno opisan v 15. poglavju.


Primer:

Če vzamemo ključno besedo »nepremičnine« in predpostavimo, da prodajate stanovanje na Primorskem, bo le kak odstotek iskalcev spoznal vašo spletno stran za relevantno, saj običajen uporabnik navadno natančno ve, kaj išče. Zato je bolj smiselno, da za optimizacijo uporabimo ključno besedo »stanovanje na Primorskem«, ki je tudi del vaše ponudbe. Obenem pa se s takim naborom besed izognemo prevelikemu obisku tistih, ki iščejo stanovanja drugje kot na Primorskem.Faza 3: Širitev nabora relevantnih ključnih besed


Na tej stopnji smo že pripravljeni, da določimo tiste ključne besede, na katere bomo dejansko ciljali z optimizacijo strani.


Postavljanje prednosti in ciljanje osrednjih besed


Ko imamo zbran seznam zbirk besed, je čas, da določimo, katere ključne besede so prednostne. Obisk na vašo stran pridobivamo sicer preko večjega števila ključnih besed, prednost pa moramo dati tistim, ki na spletno stran pripeljejo največ kvalificiranih kupcev. Preden se osredotočimo na najbolj priljubljene besede, moramo razmisliti oz. preveriti tudi, kakšna je ponudba za te ključne besede, torej koliko tekmecev jih prav tako ocenjuje kot najbolj pomembne.


Deset tisoč obiskovalcev mesečno se na prvi pogled zdi veliko, toda število obiskovalcev ni bistvenega pomena. Če od teh obiskovalcev vaše izdelke ali storitve dejansko išče le 10 odstotkov, je prava številka 1000 na mesec. Priporočamo, da vsebino vaše spletne strani (tj. vseh podstrani, ki skupaj sestavljajo vašo spletno stran) tvori od 10 do 15 osrednjih ključnih besed.Faza 4: Vključitev ključnih besed v vsebino strani


Na tej stopnji optimiziranja spletne strani se odločamo, katere podstrani želimo uvrščati na vodilna mesta v iskalnikih. Visoke uvrstitve namreč lahko dosegamo tudi na nivoju posameznih podstrani, zato se na tem mestu odločimo, katere ključne besede bomo določali posameznim URL-naslovom oziroma podstranem. Doseganje rezultatov z optimizacijo strani je namreč bolj težavno, če želite eno samo podstran optimizirati za več različnih sklopov ključnih besed. Pričakujte torej, da boste morda morali pripraviti novo vsebino za posamezne podstrani, s katero boste ciljali potencialne obiskovalce.


Pri branju tega poglavja ste morda dobili občutek, da določanje pravih ključnih besed le ni tako preprosto, kot se sprva zdi. Včasih so najbolj uspešne ravno tiste ključne besede, na katere sprva ne bi nikoli pomislili.  • Ključne besede so temelj za optimizacijo strani in posledično povečanje posla.

  • Z pravilno izbiro ključnih besed si na iskalnikih utiramo pot višje.

  • Raziskovanje ključnih besed je korak, ki je potreben za začetek optimiziranja strani za iskalnike.


Ključne besede so temeljni dejavnik optimizacije spletnih strani. S poglobljeno raziskavo ključnih besed spoznamo trg in potencialne obiskovalce oz. kupce, cilj pa je čim višji odstotek povračila investicije (ROI). Raziskava ključnih besed obsega štiri faze, vse od »viharjenja možganov«, torej brainstorminga, raziskovanja najbolj učinkovitih ključnih besed, širitev nabora relevantnih ključnih besed, do vključitve ključnih besed v vsebino spletne strani.