Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Priporočila za boljše uvrstitvePoglavje 2:

Priporočila za boljše uvrstitve v iskalniku Google


Da bi vaša spletna stran dosegala boljše uvrstitve med iskalnimi rezultati, je potrebno upoštevati veliko različnih dejavnikov, v tem priročniku pa bomo izpostavili samo bistvene.
Spletna stran mora biti v prvi vrsti uporabniku prijazna, kar pomeni, da bo na njej hitro našel želene informacije.
Vsebina spletne strani mora biti relevantna in osvežena, poleg tega pa mora vsebovati ključne besede, ki so pomembne za izpostavljanje vaše ponudbe.
Ob tem je treba poskrbeti tudi, da je stran pripravljena tehnično brezhibno in ustreza iskalnim pajkom. Na koncu pride na vrsto oblikovanje oziroma dizajn spletne strani, ki je v primerjavi z zgoraj naštetimi dejavniki še najmanj pomemben, kljub temu pa nanj ne smemo pozabiti.
Naj torej naštejemo nekaj priporočil, ki jih je dobro upoštevati:

 1. Pripravite stran, prilagojeno v prvi vrsti uporabnikom, ne le iskalnikom.
  Vsebino na spletni strani pripravite na način, da bo prijazna za obiskovalce vaše spletne strani. Vsebina mora biti berljiva, zanimiva in informativna, ne pa pripravljena zgolj z namenom doseganja visokih uvrstitev v iskalnikih, torej prepolna ključnih besed, stilsko skopa in pomanjkljiva z informacijami.

 2. Izogibajte se neustrezni uporabi metode cloaking, to je prikazovanja določene vsebine uporabnikom in iskalnikom različno.
  Metoda “cloaking” spada med takoimenovane “black hat” metode optimizacije strani in jih odsvetujemo. Primer uporabe takšne metode je besedilo na strani, v katerem se nahajajo ponavadi izključno ključne besede, obarvano pa je z isto barvo, kot je barva ozadja in je tako nevidno za obiskovalce, ne pa tudi za iskalne pajke.  Ker gre to navzkriž z glavnim namenom iskalnikov, se takšen način lahko kaj hitro sankcionira s padcem relevantnosti in nižjo uvrstitvijo v iskalnih rezultatih.

 3. Stran naj ima jasno hierarhijo in povezave;
  vsaka podstran mora biti dostopna z vsaj ene statične povezave.

 4. Zgradite uporabno stran z bogato vsebino in podstranmi in upoštevajte dejstvo, da se pajki orientirajo preko h1, h2 in h3 naslovov (naslovov poglavij), poskrbite pa tudi, da bodo vaše »meta oznake« in »alt atributi« opisni in natančni.

 5. Ne pretiravajte s povratnimi povezavami (priporočljiva številka je 30 povratnih povezav na posamezno podstran). Bolje je imeti manjše število kakovostnih povezav, kot pa večje število povezav, ki prihajajo iz nerelevantnih, nepreverjenih ali sumljivih virov.

* Več o tem, kako spletno stran prirediti za iskalnike, boste izvedeli v 10. poglavju.

V naslednjem poglavju bomo razložili, kako uporabniki dejansko iščejo s pomočjo spletnih iskalnikov in spoznali njihove navade pri iskanju informacij na spletu.

 • Spletni iskalnik je najbolj uporabno orodje na svetovnem spletu.

 • Pri nas in v svetu je najbolj obiskan iskalnik Google, sledi mu Najdi.si.

 • Po Spletnikovi raziskavi (n = 350) je v Sloveniji najbolj uporabljan iskalnik Google.si (81 %), na drugem mestu je Najdi.si (18 %), tretje mesto pa zaseda Yahoo! (1 %).


Optimizacija strani upošteva izključno zahteve iskalnikov. Ti imajo 4 funkcije: pregledovanje strani, ustvarjanje seznama strani, izračunavanje relevantnosti in uvrstitev ter posredovanje rezultatov.Iskalnikov pajek pregleda stran, jo indeksira in uporabniku posreduje najboljše rezultate pri iskanju po določeni ključni besedi glede na relevantnost in pomembnost spletnih strani.