Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Off-site optimizacijaPoglavje 13:

Off-site optimizacija (Izven spletne strani)


V prejšnjem poglavju smo vam predstavili on-site optimizacijo, to poglavje pa govori o off-site optimizaciji. Optimizacija ne bo tako uspešna, kot bi lahko bila, če opravimo samo delni poseg, zato je pomembno pri optimizaciji spletnih strani za iskalnike dosledno izvajati tako on-site kot tudi off-site prijeme.
 
Spletno stran je sedaj treba še postaviti tja, kjer so vaši kupci.

Off-site optimizacija strani se ukvarja z zunanjimi dejavniki, ki vplivajo na visoke uvrstitve vaše spletne strani v iskalnih rezultatih. Predvsem gre za izgradnjo zunanjih povezav, ki lahko prihajajo iz več virov. Nekaj od teh vam jih bomo tudi razložili, bolj podrobno pa smo stvari razdelali v 7. poglavju, kjer razlagamo o povratnih povezavah.


Izgradnja zunanjih povezavSpletni imenikiVpis v spletne imenike oziroma direktorije
je za vašo spletno stran nujno zlo. Tudi ko se nova spletna stran ustvari, je prav, da jo izdelovalci vpišejo v spletne imenike. Povezave, ki prihajajo iz spletnih direktorijev, so označene kot visoko relevantne, kar daje vaši spletni strani še večjo težo pri samem doseganju visokih uvrstitev. Seveda ni vsak direktorij relevanten za vašo spletno stran, tako da vašo stran uvrstite le v tiste, ki so po vsebini oz. tematiki združljivi z vašo spletno stranjo.

Spletni direktorij je imenik oz. seznam kategorij, po katerih so razvrščene spletne strani, v Sloveniji sta to matkurja.si in slowwwenia.si. Poznamo pa tudi poslovne imenike, ki si jih lahko predstavljate kot rumene strani, ki smo jih včasih dobivali na dom na 1000 straneh. Sedaj se opisi podjetij z njihovimi povezavami na spletne strani nahajajo v elektronski obliki, kar je mnogo bolj praktično in okolju prijazno. V Sloveniji poznamo spletne rumene strani bizi.si, rabim.info, infocity.si in še bi se našlo. Možnosti za ustvarjanje zunanjih povezav s pomočjo spletnih imenikov je torej več kot dovolj.

Družabna omrežjaKljučnega pomena pri off-site optimizaciji so tudi blogi in nam zelo znana družabna omrežja (Facebook, Twitter), ki prinašajo zelo relevanten obisk na vašo spletno stran.
Zagotovo ste se že znašli na blogu, kjer se je poleg članka pojavila tudi (povratna) povezava na spletno stran podjetja. O tem govorimo!

BlogiSmiselno je, da ustvarite svoj blog, kamor boste pisali novice, akcije in vse ostalo. Hkrati pa boste vsebino, ki jo boste pripravljali za spletno stran, tudi shranjevali, da bo vedno in povsod dostopna tistim, ki je niso uspeli prebrati. Blog je lahko tudi dober razlog, da stalno dodajate nove članke. Prisili vas namreč v pisanje vsebine. Ta prisila lahko kmalu preide v strast, saj ima pisanje o nečem, kar dobro poznate, lahko pozitiven vpliv na to, kako vas nato kot strokovnjaka spoštujejo vaši kupci.

Da boste off-site optimizacijo razumeli še nekoliko bolje, vam predstavljamo njene pozitivne in negativne dejavnike.


Pozitivni dejavniki off-site optimizacijeZunanje povezave • Rang spletne strani, s katere boste ustvarili zunanjo povezavo do vaše strani, mora biti čim višji, saj si tako tudi sami utirate pot do višjih uvrstitev.

 • Število zunanjih povezav.  Google jih dopušča največ 100. Dobro pa je, da so tudi te kakovostne. V vsakem primeru pa naj jih bo vsaj 30, kar pomeni, da je bolje imeti manj kakovostnih povezav, kot pa veliko nekakovostnih.

 • Lastnosti povezave. Lastnosti dobre zunanje povezave so: kakovost povezave, položaj, hitrost pridobivanja zunanjih povezav, logične povezave, ki so v skladu z vašo ponudbo. Nerelevantno je imeti zunanjo povezavo z lokalno pekarno, če se vaše podjetje ukvarja z izdelavo garažnih vrat. Pomembna je tudi starost povezave - bolj kot je stara, bolj relevantna je za spletne iskalnike.

Obnašanje obiskovalcev • Obnašanje obiskovalcev na vaši spletni strani. Prav je, da merimo, koliko časa preživijo na strani, katere podstrani si ogledajo, kje zapustijo spletno stran.  Najboljše brezplačno orodje za to je Google Analytics, ki spremlja obisk, obdeluje podatke in daje jasen vpogled v aktivnosti obiskovalcev na vaši spletni strani. Več o Google Analytics si preberite v 15. poglavju - tam boste spoznali tudi ostala orodja, s katerimi si pomagamo pri optimizaciji spletnih strani.

 • Več obiskovalcev, kot je pred prihodom na stran vpisalo določeno ključno besedo, bolj relevantna bo spletna stran pri iskanju po tej ključni besedi.


Negativni dejavniki off-site optimizacije 1. Kupovanje obiska in kupovanje povezav. V primeru, da se odločite za takšen neetičen način večanja obiskanosti strani, si večate tudi verjetnost, da postanejo najvišje uvrstitve v iskalnikih za vas preteklost. Ko bodo pajki ugotovili, da se poslužujete teh tehnik, bodo vašo spletno stran uvrstili na črno listo. Tega pa si ne želite, kajti pot nazaj je dolga. Kupovanje obiska po definiciji spada med Black Hat SEO metode, kar pomeni, da gre za nelegalne posege, ki lahko vodijo do zelo nezaželenih posledic.

 2. Nič povratnih povezav. Vsaka spletna stran je zmožna imeti vsaj eno povratno povezavo. Glede na to, koliko možnosti imate za izgradnjo zunanjih povezav, je prav, da ustvarite vsaj eno.

 3. Nezanesljiv ali počasen strežnik. Če pajek poskuša obiskati vašo spletno stran ravno v trenutku, ko vaš strežnik ne deluje, si bo to zapomnil in se še dolgo časa ne bo vrnil; redno obiskovanje pajkov pa je za doseganje višjih uvrstitev v iskalnikih bistvenega pomena.

 4. Povratne povezave z nerelevantnih strani. Koristne zunanje povezave so samo tiste, ki prihajajo s strani, ki se visoko uvrščajo v iskalnikih in s strani, ki vključujejo tiste ključne besede, ki so za vas relevantne. Ostale vam ne prinašajo nič dobrega.

 5. Starost povratnih povezav. Tako kot za spletne strani tudi za zunanje povezave velja, da starejše, kot so, boljše so. Zato je smiselno povratne povezave ustvarjati premišljeno in počasi ter jih obdržati za vedno.

Na kratko smo povzeli off-site optimizacijo, o ključnem koraku, izgradnji povratnih povezav, pa smo več povedali že v 7. poglavju.


 • Off-site optimizacija ima enako težo kakor on-site optimizacija. Možnosti za uspeh bodo veliko manjše, če boste en del izpustili.

 • Poznamo pozitivne dejavnike off-site optimizacije, ki so zlata vredni nasveti za boljše uvrstitve.

 • Izogibati se je potrebno kritičnim napakam (negativnim dejavnikom) pri off-site optimizaciji, saj nam lahko porušijo vse, kar smo zgradili.

Off-site optimizacija strani predstavlja v grobem izgradnjo zunanjih povezav. Sem sodi predvsem vpis v spletne imenike, poslovne imenike, pridobivanje povezav z blogov, družabnih omrežij in drugih strani. Poznamo več pozitivnih dejavnikov, paziti pa se moramo tudi številnih marginalnih prijemov, ki lahko prej škodujejo kot koristijo. Naj se jih raje poslužujejo vaši tekmeci.