Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Iskanje s pomočjo iskalnikovPoglavje 3:

Kako spletni uporabniki iščejo s pomočjo iskalnikov


Sedaj, ko smo podrobneje spoznali, kaj so iskalniki in kako delujejo, vam bomo predstavili, kako jih spletni uporabniki največkrat uporabljajo. Osredotočili smo se na vidik uporabnikov, saj so ravno oni tisti, ki bodo prišli na vašo spletno stran. Ker želimo z optimizacijo strani povečati relevanten obisk na vaši spletni strani, moramo razumeti tudi to področje.
Več kot imamo informacij in znanja o tem, bolje bomo lahko izpeljali optimizacijo strani.


Vživljanje v spletne uporabnikeEden izmed pomembnejših vidikov strategije spletnega trženja je razumevanje ciljnega občinstva. Bolje kot boste razumeli, na kakšen način iščejo po iskalnikih vaši potencialni kupci, hitreje in lažje jih boste dosegli. Nepremičnino na Primorskem lahko poiščemo na mnogo načinov (nepremičnina, nepremičnina Primorska, nepremičnina na Primorskem itd.), skoraj vsak uporabnik spleta pa išče na svoj način (se zmoti pri besedi, vpisuje besede v napačnem sklonu in podobno).
Naša naloga pri optimiziranju strani je najti srednjo pot, torej tisto pravo besedo oziroma besedno zvezo, za katero smo prepričani, da po njej želeno vsebino išče v povprečju največ uporabnikov spleta.


Načini iskanja s spletnimi iskalnikiPoznamo dva načina iskanja z iskalniki:

Pogostejši način je, da vpišemo ključno besedo v iskalnik, izberemo prvih nekaj naravnih zadetkov, sledimo povezavam preko njih in se nato nekaj časa ne vrnemo na iskalnik. Že tu je očitno, kako pomembno je, da je vaša stran tista, na katero bodo iskalci kliknili najprej, torej da se nahaja med tistimi prvimi, najvišje uvrščenimi rezultati iskanja.

Če se vaša stran nahaja šele na drugi strani z iskalnimi rezultati ali še nižje, so možnosti, da bodo uporabniki iskane informacije prebrali prav na vaši strani, že bistveno manjše. V povprečju kar 80 % uporabnikov, ki iščejo preko iskalnika Google, pogleda izključno samo na prvo stran rezultatov.


Drugi način je bolj ciljane narave in se uporablja večkrat, kot bi sprva pomislili. V tem primeru uporabnik išče določeno stran, osebo ali storitev/izdelek. Presenetljivo veliko ljudi obišče spletne strani, kot je na primer 24ur.com tako, da v iskalnik napiše 24ur ali kar celo domeno.


Koraki pri spletnem iskanju


Spletne iskalnike uporablja vedno več ljudi, toda osnovni principi iskanja ostajajo bolj ali manj nespremenjeni.

Povprečen uporabnik spleta išče po ključnih besedah običajno preko 6 korakov:


 1. Najprej zazna potrebo po odgovoru, informaciji (išče okroglo leseno mizo za v kuhinjo).

 2. Potrebo oblikuje v besedo ali besedno zvezo, imenovano ključna beseda (izbere denimo besedo »mize«).

 3.  V iskalno okno spletnega iskalnika vnese ključne besede.

 4. Pregleda rezultate, ti pa ga pripeljejo do klika na enega izmed zadetkov.

 5. Pregleda strani oz. poskuša najti odgovor na strani; velikokrat znova pregleda rezultate iskanj (če prvi rezultat ni zadovoljil potrebe), oziroma ponovno vnese ključne besede (iskalec v množici miz ne najde lesene in okrogle mize).

 6. Nazadnje opravi novo iskanje z bolj specifično ključno besedo (v iskalnik vpiše »lesene mize« oz. še bolje »lesene okrogle mize«).


V ZDA je izvedenih več raziskav o navadah spletnega iskanja, ki dajejo zanimive izsledke. Tam je uporaba spletnih iskalnikov še toliko bolj zanimiva za raziskovanje, saj uporabniki navadno uporabljajo več različnih iskalnikov (Yahoo!, Bing, Ask.com Aol.com in drugi).

Kljub temu, da so raziskave izvedene na tujem trgu, lahko veliko koristnih informacij izluščimo tudi za potrebe spletnega trženja v Sloveniji:

 • Iskanje preko spleta je iz dneva v dan bolj priljubljeno. Uporabnikov spleta v Sloveniji je danes že 1.300.000!

 • Prva mesta med naravnimi zadetki so ključnega pomena za opaznost na spletu. Največji delež klikov pobere ravno prvih 10 rezultatov med naravnimi zadetki, 80 % vaših obiskovalcev ali strank gleda namreč samo in izključno te!

 • Prva mesta med naravnimi zadetki ne privedejo le do obiska na stran, temveč ustvarjajo zaupanje v spletno stran in dvigujejo njeno relevantnost v očeh uporabnika. Google skrbi za to, da med rezultate uvrsti najbolj relevantne zadetke in tako za uporabnika ustvarja prijetno in učinkovito izkušnjo pri iskanju.Pri nas sta najbolj priljubljena dva spletna iskalnika, in sicer Google in Najdi.si.

Spletni iskalniki si neprestano prizadevajo izboljšati rezultate iskanj z najbolj relevantnimi zadetki. Ker je relevantnost subjektiven pojem, imajo iskalniki vpogled tudi v to, katere so tiste strani, ki zadovoljijo iskalce. V ozadju vodijo statistiko o tem, na katerih spletnih straneh se uporabniki zadržujejo najraje, vodijo evidenco o tem, katere spletne strani so počasne in nepovezane, beležijo pa si tudi, kaj določeni uporabniki (z določenimi iskalnimi navadami) ponavadi iščejo in tako na nek načine že »pametno« podajajo prave rezultate.


Skupne lastnosti relevantnih spletnih straniV splošnem imajo spletne strani, ki se nahajajo med prvimi 10 rezultati, naslednje skupne lastnosti:

 1. So enostavne za uporabo, imajo pregledno navigacijo med stranmi ter so preproste za razumevanje.

 2. Skrbijo za neposredne, ustrezne informacije in imajo v vsebini relevantne ključne besede.

 3. So lepo oblikovane in so dostopne sodobnim brskalnikom, kar pomeni, da so primerno optimizirane.

 4. Vsebujejo visoko kakovostno, legitimno in verodostojno vsebino, ki mora biti osvežena in primerno optimizirana.


Iskalniki ne razumejo besedila, ne gledajo slik in videov na način, kot to počnejo uporabniki, zato se zanašajo na meta podatke (ne nujno meta oznake) o straneh in podstraneh, da jih uvrstijo na določeno pozicijo.

Vpliv uporabnosti in uporabnikove izkušnje z iskalnikiSkrb za dobro uporabniško izkušnjo lahko pripomore k temu, da bo stran sprejeta pozitivno, spodbujala pa bo tudi k temu, da si bodo povezavo do strani uporabniki medsebojno delili, jo bodo uvrščali med svoje zaznamke in se vračali nanjo. Vse to iskalnikom sporoča, da je stran priljubljena, zato jih bodo uvrščali na višja mesta med rezultati. Prav zato ima velik pomen pridobivanje povratnih informacij od uporabnikov in analiziranje njihovega obnašanja.

Na splošno poznamo 3 načine iskanj, ki jih uporabljamo pri iskanju.

Trije načini iskanja preko iskalnikov 1. Navigacijsko iskanje – uporabnik v iskalno polje ali neposredno v polje za URL-naslov vpiše ime spletne strani; če ne pozna točnega naslova domene, v iskalno okno vpiše netočno ime in počaka na predloge iskalnika (vpiše “kokta”, ker ne ve, da je ime spletni strani cockta.si).

 2. Informativno iskanje – to je iskanje za hitre odgovore; sem sodi iskanje informacij o vremenu, lokacijah, podatkih o filmu, dogodkih in podobno; bistvo je, da je namen nekomercialen, torej ni nakup (gre za iskanje brezplačnih informacij).

 3. Komercialno iskanje – iskanje potencialnih poslovnih kupcev/partnerjev in podobno; pri tem iskanju je ločnica med komercialnim iskanjem in preprostim raziskovanjem zamegljena; to iskanje ni neposredno komercialne narave in morda se ne bo nikoli končalo s transakcijo, ni pa niti preprosto informativno iskanje (ponavadi gre torej za nakup, naročilo, oddajo povpraševanja, oddajo kontakta itd.).


Da bi vsi bolje razumeli namen iskalnikov, se je pojavil izraz iskalni marketing (trženje na iskalnikih), ki je razložen v naslednjem poglavju. Gre za obliko spletnega trženja, ki postaja nepogrešljiv del trženjskih aktivnosti vsakega podjetja, ki želi uspeti na svetovnem spletu.


 • Iskanje preko spleta postaja iz dneva v dan bolj uporabno.

 • Iskanje poteka po ključnih besedah ali neposrednemu vpisu domene.

 • Poznamo 3 načine iskanj, ki jih uporablja povprečen obiskovalec.

V Sloveniji sta najbolj priljubljena iskalnika Google.si in Najdi.si. Vsak uporabnik ima svojstven način iskanja informacij na spletu, v splošnem pa poznamo informativno in bolj ciljano iskanje (navigacijsko, komercialno). Optimizacija strani mora stremeti tudi k pozitivni uporabniški izkušnji, ki bo poskrbela, da se bodo obiskovalci ponovno vračali na stran in jo priporočali prijateljem, znancem ali poslovnim partnerjem.