Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Kako delujejo iskalnikiPoglavje 1:

Kako delujejo iskalniki


Na začetku priročnika vam bomo podrobneje razložili osnovne dejavnike na spletu, ki so neposredno povezani z optimizacijo strani.


Preden se spustimo v globlje v optimizacijo strani, si najprej razjasnimo, kako delujejo iskalniki. Vse se namreč vrti okoli njih, zato je prav, da razumemo njihovo delovanje. Tako bomo bolje vedeli, kako doseči odlične rezultate.


Predstavljajte si, da je splet mreža postaj v sistemu podzemne železnice v velikem mestu. Vsaka postaja je v tem primeru unikaten dokument (običajno spletna stran ali mape v različnih formatih). Iskalniki morajo imeti odprte poti, da lahko pregledajo celotno mesto, poiščejo vse postaje na poti in uberejo najboljšo pot. Struktura povezav služi temu, da iskalniki povežejo vse spletne strani.Funkcije iskalnikovSpletni iskalniki imajo štiri funkcije:

1.      pregledovanje strani (plazenje po strani - »crawling«),

2.      ustvarjanje seznama strani,

3.      izračunavanje relevantnosti in uvrstitve strani med iskalnimi rezultati,

4.      posredovanje rezultatov.


Pregledovanje straniIskalnik pošlje v pregledovanje strani na spletu svojega pajka (včasih mu pravimo tudi robot), ki je pravzaprav računalniški program za pregledovanje spletnih strani. Ko bo pregledal stran, jo bo ocenil in skušal ugotoviti, kaj sporoča vsebina. Pajek “razume” jezik HTML; če si denimo ogledate vir strani (“page source”) lahko vidite, po čem prepoznava in uvršča stran - na določeni strani lahko to preverite z desnim klikom v brskalniku in izbiro možnosti za ogled vira strani (“view page source”). Pajkov postopek pregledovanja strani imenujemo tudi plazenje (»crawling«); pajek se »preplazi« čez celotno stran in ko jo oceni, jo indeksira.

 

Indeksiranje strani


Indeksiranje
pomeni, da pajek stran shrani v svoj seznam strani, pri čemer ne shrani celotne strani, temveč le ocene ključnih besed in oznak, ki se mu zdijo pomembne. Namen indeksiranja strani je, da pajek ve, kam med naravne rezultate iskanja uvrstiti spletno stran pri iskanju po določeni ključni besedi.


Izračunavanje relevantnosti in razvrščanje rezultatovKo nekdo vtipka ključno besedo v iskalnik, pajek pobrska po svojem arhivu ocen in na prva mesta med rezultati uvrsti najbolj relevantne strani glede na vpisan iskalni pojem (tj. ključno besedo). Iskalnik ob samem vpisu iskalnega pojma v iskalnik torej ne gre prebirati vseh spletnih strani in izračunavati relevantnosti, temveč uporabi že predhodno shranjene in izračunane podatke. Natančnih algoritmov izračunavanja ne poznamo, saj iskalniki ne izdajajo načinov, kako obdelujejo podatke, poleg tega pa se njihovi algoritmi neprestano spreminjajo in nadgrajujejo. Osnovna ideja je, da iskalnik ob iskanju na besedo pregleda že ocenjene strani in uporabniku posreduje seznam rezultatov strani. Najbolje ocenjena je seveda na vrhu, kamor si želite tudi vi.


Posredovanje rezultatov


Ob vpisu iskalnega pojma v iskalnik ta obdela milijone podatkovnih zapisov in nato:

•      razvrsti rezultate glede na relevantnost oziroma pomembnost in

•      prikaže rezultate uporabniku.


Relevantnost rezultatov


Glavni namen iskalnikov je uporabnikom spleta ponuditi čim boljšo uporabniško izkušnjo, kar v grobem pomeni, da morajo ti z vpisom določene ključne besede čim hitreje priti do iskanih informacij.

Spletna stran ni že sama po sebi relevantna, če zgolj vsebuje nekaj ključnih besed, po katerih iščemo. Na spletni strani je namreč potrebno postoriti še precej, da bo ta ustrezala tako iskalnikom kot tudi potencialnim obiskovalcem. Poleg kvalitetne vsebine veliko vlogo igra tudi struktura spletne strani, njena povezanost s ciljnim okoljem in pa prilagojenost zapletenim iskalnim algoritmom, katerih natančno delovanje ostaja skrivnost. Iskalniki želijo uporabnikom ponuditi čim več, saj gre za vzajemnost. Bolj kot bodo uporabniki dobivali relevantne informacije, večkrat se bodo vračali.