Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Vpliv družabnih omrežijPoglavje 14:

Vpliv družabnih omrežij na rezultate v iskalnikih


V prejšnjih poglavjih smo ugotovili, da je gradnja zunanjih povezav postopek, brez katerega ne moremo govoriti o optimizaciji spletnih strani za iskalnike. Poleg ostalih dejavnosti, ki nam omogočajo gradnjo zunanjih povezav, na srečo obstajajo tudi družabna omrežja (social networks), ki so odličen kanal za ustvarjanje le-teh.

Najbrž ste že slišali za izraz družabno omrežje? Če niste, vas bomo sedaj na kratko popeljali v svet družabnih omrežij. Začnimo na začetku, pri sami definiciji družabnega omrežja.

Družabno omrežje je skupek družabnih skupin na spletu.Pri nas sta najbolj znani dve takšni omrežji, in sicer Facebook in Twitter. V družabno omrežje pa posredno spada tudi pisanje blogov in člankov. Vse skupaj so kanali, ki lahko prepoznavnost in posledično prodajo vašega podjetja dvignejo na povsem novo raven. Vas zanima, kako? Berite naprej.

Družabna omrežja so dostopna vsem in so brezplačna za uporabo. Na njih lahko izpostavljate svoje izdelke, obveščate člane vašega omrežja o novostih, akcijah in promociji novih izdelkov. Dodatna prednost je tudi ta, da lahko natančno določite, katere interesne, starostne skupine želite ciljati s svojimi trženjskimi aktivnostmi - to v praksi sicer poteka preko plačljivih oglasov na Facebooku. Družabna omrežja tako omogočajo, da na njih ustvarite nove, zelo relevantne povezave nazaj na vaše spletne strani (o tem v 7. poglavju), s pomočjo katerih vas bodo iskalniki uvrstili višje med naravnimi rezultati.

Ne smemo pozabiti na poimenovanje profilov. Bolj kot to, da je profil lep, je pomembno, da vanj vključimo tudi ključne besede, po katerih želimo, da se vaša spletna stran uvršča v iskalnikih. Facebook in Twitter oz. skripte, na osnovi katerih so narejene blogarske skupnosti, se v iskalnikih dobro uvrščajo in kot taki lahko vaš profil uvrstijo celo med tiste zadetke, ki že vključujejo tudi vašo spletno stran (ali pa spletne strani konkurentov).
Obstaja nekaj dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri družabnih omrežjih. Eden izmed njih je razvijanje vaše mreže. Tako kot pri spletni strani ni dovolj, da jo zgolj imate, prav je, da jo razvijate, širite njene lovke in jo optimizirate. Ista pravila veljajo za družabna omrežja. Razvoj vaše mreže vam prinese veliko oboževalcev in prijateljev, ki vam bodo sledili, vi pa jim boste na brezplačen, hiter in nevsiljiv način predstavili ponudbo, nov izdelek ali ponudili popust, ki ga bodo z veseljem priporočali drugim.

Optimizacija strani in optimizacija družabnega omrežja gresta z roko v roki. Prav je, da na to mislite tudi, ko ustvarjate besedila, ki jih boste objavili. Uporabljajte ključne besede, ki predstavljajo vašo ponudbo, v istem sklonu kot povsod drugod, in pridobili si boste dodatne točke pri spletnih iskalnikih. Prav je, da izkoristite vse možnosti, ki se vam ponujajo, trg je odprt in čaka na vas!


Kaj je Facebook?Facebook je vsem dostopna spletna stran, kjer se uporabniki združujejo v interesne skupine in med seboj komunicirajo. Gre za brezplačne strani, kjer si vsak uporabnik uredi svoj profil, ki mu služi kot osebna predstavitev. Na tem mestu se pokaže dobra priložnost za podjetja, saj lahko za posamezen izdelek ali celotno podjetje ustvarite profil ali stran, ki je več kot odličen prodajni kanal. Zadeva je brezplačna in dostopna vsakomur, ki je starejši od 13 let. Zgornje starostne omejitve ni. Facebook ima danes več kot 500 milijonov uporabnikov s celega sveta.

Oglaševanje na Facebooku je edinstvena izkušnja. Neposredno lahko izbirate ciljno občinstvo za vaše oglase- izbirate lahko med spolom, starostjo, interesi, hobiji. Gre za daleč najbolje ciljano oglaševanje na družabnih omrežjih. Preden pa začnete z oglaševanjem na Facebooku, si preberite njihove pogoje, saj so pri besedilih in slikah za oglas zelo dosledni. Vzemite si čas ali pa zadevo prepustite Spletnikovim strokovnjakom.

Na družabnem omrežju Facebook lahko dejansko ustvarite še eno »spletno stran, ki prodaja«. Glede na dejstvo, da je stran brezplačna, imate odprte vse možnosti, da ustvarite nov prodajni kanal. Objavite lahko fotografije novih izdelkov, ponudite promocijske kupone ali pa popust za vaše »prijatelje«.

Objava vseh vsebin naj bo seveda naravnana v skladu z vašimi željami. Prav je, da se že na začetku vprašate, kaj želite na Facebooku doseči. Ali želite le predstaviti nov izdelek? Vas zanima branding? Za vsak tak korak je potrebna strategija, ki bo lahko del uspešnega trženja. Pa da ne pozabimo še na en vidik takega oglaševanja: ustvarite videe, naj bodo promocijski ali pa zgolj informativni, in jih tudi objavite. Najbrž ste že pri svoji konkurenci opazili, da se poslužuje tudi takega načina promocije. Brez skrbi, tudi vam lahko uspe.

Glavni dejstvi, o katerih govorimo na vsakem koraku in se navezujeta na vsa družabna omrežja, sta:

  1. Optimizirana vsebina, ki jo objavljate. Večkrat smo že omenili, naj vsebina, ki jo objavljate, vsebuje tiste ključne besede, ki jih želite izpostaviti.

  2. Gradnja relevantnih zunanjih povezav. Relevantne zunanje povezave so ključ do visokih uvrstitev v iskalnikih. Bolj ko so povezane z vašimi ključnimi besedami, bolj vas bodo iskalniki uvrščali višje. Glede na potencial za virusni marketing, ki ga ima Facebook, ni vrag, da ne bodo nekateri našli vaše povezave na Facebooku in na ta način prišli na vašo spletno stran.


Kaj je Twitter?Najbrž ste že slišali izraz tvitanje. Gre za brezplačno spletno omrežje Twitter, ki uporabnikom omogoča, da pošiljajo kratka sporočila, dolga 140 znakov. To so tekstovna sporočila, ki so prikazana v profilu uporabnika. Sporočilom lahko sledijo vsi, ki se na le-ta prijavijo. Tudi tu gre za brezplačno prijavo, kjer lahko svoje podjetje prijavite tudi vi. V kratkih sporočilih boste lahko obveščali svoje kupce o novostih, popustih in ugodnostih, ki jih imate, komentirali in se pogovarjali s svojimi sledilci.

Možnosti je več kot dovolj, odvisno je samo, kaj si želite s tvitanjem doseči. Tako kot pri ostalih družabnih omrežjih morate tudi na Twitterju biti aktivni. Če dobite komentar na svojo objavo, odgovorite. Gre za komunikacijo z vašimi sledilci, ki lahko kaj hitro postanejo vaši kupci, ki vam zaupajo. Ker smo ljudje po naravi bolj nagnjeni k stvarem, ki so nam znane, izkoristite to sebi v prid.

Hkrati pa je tudi Twitter priložnost za gradnjo relevantnih zunanjih povezav. Na to ne smemo pozabiti. Ko objavite status, vključite ključno besedo, ki jo želite izpostaviti, in tako boste pridobili dodatne točke pri pajkih in iskalnikih. Se splača.


Kaj je blog?Blog je po definiciji spletni dnevnik, ki je v zadnjem času prerasel v mnogo več. Naše podjetje uporablja blog za objavo člankov, ki jih enkrat tedensko pošljemo preko e-novic. S temi objavami ustvarjamo nove, zunanje povezave, ki so sestavni del optimizacije strani. Hkrati pa svoje naročnike na e-novice obveščamo o novostih in  akcijah, ki jih ponujamo.

Gre za odličen promocijski kanal, preko katerega se lahko vaša prodaja bistveno poveča.

Blog lahko ustvarite sami; gre za brezplačno orodje na spletu, ki vam omogoča, da objavljate svoje prispevke, misli, akcije. Ob tem pa koristite tudi vaši spletni strani, saj ji večate obisk in nanjo pridobivate relevantne zunanje povezave. Ko ustvarite blog, na svoji spletni strani dodajte tudi povezavo, preko katere bodo obiskovalci spletne strani prišli nanj.

Pri tem igrajo veliko vlogo tudi RSS viri, na katere se lahko naročijo obiskovalci oz. bralci vašega bloga, s tem pa pridobite velik potencial za izgradnjo povratnih povezav.

Pri pisanju bloga morate biti pazljivi na vsebino. Ta mora biti optimizirana skladno s ključnimi besedami, za katere optimizirate svojo spletno stran.

Več o optimiziranem besedilu si preberite v 12. poglavju, ki govori o on-site optimizaciji za iskalnike.

Priporočamo, da pišete kratke članke, nato pa spremljate komentarje na vaš zapis. Prav je, da na komentarje odgovarjate, če je le v vaši moči, s tem lahko pridobite nove prijatelje ali pa novo poslovno sodelovanje.  Tako si ustvarjate ugled kot podjetje, obiskovalci bloga pa vas bodo dojeli kot podjetje, ki skrbi za svoje potencialne in obstoječe stranke. Poleg vsega naštetega pa si podjetje, ki se poslužuje teh tehnik, na ta način pridobiva avtoriteto in kredibilnost v očeh strank. Sveža vsebina bloga bralcu sporoča, da ste aktivni, da je ponudba osvežena in da skrbite za sveže informacije, ki bi utegnile obiskovalce zanimati.

Za povzetek pa še 3 najpomembnejši razlogi, zakaj blog:

  1. Spletni iskalniki naravnost obožujejo bloge, saj prinašajo vedno svežo vsebino.  Večina blogov je osveženih enkrat tedensko, nekaj je takih, ki jih osvežijo vsak dan. Dober blog naj bi bil osvežen vsake tri dni. S tem spletne pajke in obiskovalce motiviramo, da se vračajo, kar pa je zagotovo cilj, ki ga zasledujemo pri optimizaciji strani. Blog naj vsebuje besedilo, ki je povezano z vašim poslom in ugodnostmi za vaše ciljane kupce.

  2. Dober blog je za vaš posel pomemben, saj bo osvežen blog, ki vsebuje kakovostne informacije in prave ključne besede, pripeljal obisk na vašo spletno stran. Ko objavite povezavo do bloga, na vaši spletni strani odprete kanal za dotok obiskovalcev, obenem pa ste dvojno izpostavljeni. Zakaj je obisk tako pomemben? Predstavljajte si, da imate najboljši blog na svetu, a se pojavlja na zadnji strani iskalnika Google. Nihče ne bo vedel, da vaš blog sploh obstaja. Zato ga je treba izpostaviti in nanj pripeljati čim več obiskovalcev. Enako je s spletno stranjo. Če se optimizacije strani lotite pravilno, boste hitro na prvih straneh iskalnikov. Še vedno pa vam kot alternativa ostaja plačljivo oglaševanje.

  3. Vzpostavitev bloga je brezplačna storitev. Ker je gospodarska klima v zadnjem času nekoliko slabša, so tudi proračuni za trženje manjši. V tem trenutku ne obstaja boljša rešitev za dvig vašega poslovanja, kot da se osredotočite na brezplačne prodajne kanale. Poleg bloga sta to tudi družabni omrežji Facebook in Twitter, o katerih smo v tem poglavju že govorili. Z blogom lahko izpostavite najpomembnejše ključne besede, ki bodo na vašo spletno stran in blog pripeljale več obiskovalcev. To pa je vsekakor ključ do povečanja prodaje. Blog lahko postane eden izmed najuspešnejših brezplačnih kanalov za trženje.

Za konec pa o bloganju še tole. Poskrbite, da bo vaš blog ves čas osvežen. Povežite ga s svojo spletno stranjo. Postavite pisanje bloga za prioriteto v vašem trženju in ne bo vam žal. Vse to vam govorimo iz lastnih izkušenj, saj Spletnik blog pišemo že od leta 2006, v njem pa je že preko 400 avtorskih člankov, ki jih pišejo izključno zaposleni pri podjetju Spletnik, d. o. o.

Sicer obstaja za pisanje bloga še več razlogov, vendar smo izpostavili le tri najpomembnejše. Ostale boste pa med pisanjem našli sami, v to ne dvomimo. Nobene ovire ni, da ne bi začeli že danes.

Tisti, ki dosegajo uspeh s pomočjo družabnih omrežij, v to vlagajo veliko časa, energije in denarja; vse to pa morajo vložiti tudi v svoj osebni razvoj in nenehno izobraževanje. Da vam lahko ponudimo visoko kakovostne storitve, v to svoj čas nenehno investiramo tudi pri Spletniku.

Poleg optimizacije strani je torej prav, da razmislite in posežete tudi po brezplačnih trženjskih orodjih prihodnosti.


  • Družabna omrežja so brezplačni spletni kanali za trženje, ki vam lahko pomagajo zaslužiti veliko denarja.

  • Ustvarite svoj Facebook profil in začnite širiti svojo ponudbo.

  • Ustvarite Twitter kanal in obveščajte o novih akcijah in popustih, ponudite posebne koristi za tiste, ki so vam pripravljeni slediti na Twitterju.

  • Pišite blog in promovirajte svoje podjetje.

  • Ustvarite si avtoriteto in verodostojnost, ki bosta zaznamovali vaše podjetje.

Družabno omrežje je skupek družbenih skupin na spletu. Pri nas sta najbolj znana Facebook in Twitter. Razloga, zakaj so družabna omrežja tako pomembna, sta optimizirana objavljena vsebina ter gradnja relevantnih zunanjih povezav. Pisanje bloga je nujno, saj jih iskalniki obožujejo – blog lahko pripelje relevanten obisk na vašo “prodajno” spletno stran, pripomore k boljši uvrstitvi vaše strani v iskalnikih, poleg tega pa je brezplačen.