Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Uvod v SEOPoglavje 10:

Uvod v optimizacijo strani za iskalnike


V prejšnjem delu priročnika smo se osredotočili na ključne elemente (dejavnike) optimizacije strani in jih podrobneje opisali, v tem delu priročnika pa sledi spoznavanje postopkov, ki se navezujejo neposredno na optimizacijo strani. Spoznali jih boste podrobneje in tako lažje razumeli, kaj optimizacija spletnih strani sploh je.

Za začetek definicija, ki jo boste našli prav povsod. Strnili smo jo v smiselno razlago, ki vam bo takoj jasna.


SEO (ang. »Search engine optimization«) – optimizacija spletnih strani za iskalnike je postopek priprave vaše spletne strani, da se bo uvrščala visoko med naravnimi rezultati v vseh spletnih iskalnikih.


Spletni iskalniki imajo svoje algoritme in pravila, po katerih razvrščajo rezultate, zato je postopek optimizacije strani zasnovan tako, da bodo spletne strani ustrezale tem pravilom. Optimizacija strani vključuje prijeme, ki zadovoljijo spletne iskalnike in vam s tem odprejo pot do višje uvrstitve.Zakaj potrebujemo višje uvrstitve v rezultatih iskalnikov?


Internet je postal del vsakdanjika in brez njega skorajda ne poiščemo denimo niti trgovine s čevlji v naši okolici. Če še malo bolj posplošimo, je internet postal neke vrste svetovna prodajalna vsega, kar obstaja - na njem lahko najdemo že praktično kakršnokoli ponudbo s kateregakoli konca sveta. Spletne strani in spletne trgovine so kanal za prodajo preko spleta in tudi vaša spletna stran je zelo verjetno oblikovana tako, da preko nje ponujate ali prodajate svoje izdelke oziroma storitve.


Tudi na slovenskem delu svetovnega spleta je v vseh dejavnostih konkurenca že dobro prisotna, zato je smiselno spletno stran še posebej dobro izpostaviti. Vaša ponudba na svetovnem spletu mora biti opazna v poplavi vseh drugih.


Po drugi strani malo podjetnikov v Sloveniji ve, zakaj ima spletno stran oziroma kako jo izkoristiti za povečanje prodaje. Tudi tu leži priložnost - z optimizacijo strani za iskalnike si konkurenčno prednost pričnite graditi že danes!

 


Kako se uvrstiti na prvo stran iskalnikov pred vaše tekmece?


Naš priročnik razlaga prav to. Dejstvo je, da boste v kakovostno optimizacijo strani morali vložiti nekaj časa in denarja. Vlaganje v takšen poseg ni pravzaprav nič drugega kot vlaganje v trženje vašega podjetja, izdelkov ali storitev. Spletna stran vam služi kot marketinško in prodajno orodje hkrati. Če ste ugotovili, da se konkurenca po vaših ključnih besedah uvršča v rezultatih iskalnikov pred vami (ali pa vaše strani ni nikjer blizu prve strani rezultatov), je napočil čas, da se lotite optimizacije za iskalnike.


Sedaj je pravi čas, da vzamete stvari v roke in si priborite visoko uvrstitev v iskalnikih! To je še posebej pomembno zaradi dejstva, da so prve strani rezultatov na iskalnikih tudi najbolj klikane; prva stran rezultatov za določeno iskanje v povprečju “pobere” kar 80 % vseh klikov na rezultate v primerjavi z ostalimi stranmi z rezultati. Če še malo bolj posplošimo - prvih deset naravnih povezav, ki se pojavijo ob iskanju po določeni ključni besedi, ustvari največ klikov. Optimizacija strani za iskalnike je zato več kot odličen vložek v prihodnost vašega posla.Kaj z optimizacijo strani lahko dosežete?


Optimizirane spletne strani na vašo spletno stran pripeljejo več obiskovalcev, ki so na spletnih iskalnikih iskali ponudbo, povezano z vašo. Gre za relevantne obiskovalce, torej takšne, ki vedo, kaj iščejo, obstaja pa tudi verjetnost, da so nagnjeni k nakupu stvari, ki jo iščejo. Če vam jih uspe s ponudbo in samo spletno stranjo dobro motivirati oziroma prepričati, utegnejo postati vaše stranke. Optimizirane strani se tudi pojavljajo visoko v iskalnikih in so pogosteje opazne oziroma obiskane, zato poskrbijo tudi za povečano prepoznavnost vašega podjetja; ljudje pa ponavadi raje zaupamo tistim stvarem, ki jih vidimo večkrat. Poleg prepoznavnosti si boste povečali možnost, da konkurenco prehitite na zelo eleganten način. Vsak se bori za svoj košček v spletnem svetu in prav je, da si ga izborite tudi vi.Kdaj je optimizacija strani potrebna?


Optimizacija strani bi načeloma morala biti vsaj delno izvedena že ob sami postavitvi nove spletne strani. Če je vaša spletna stran starejša, potem je malo možnosti, da so vsi  elementi optimizirani na način, ki bi, ob stalno spreminjajočih se algoritmih iskalnikov, zadovoljil iskalne pajke.


Ker se internetni svet iz dneva v dan spreminja in nadgrajuje, je na takšni spletni strani zagotovo treba še kaj postoriti. V primeru, da ste izdelavo spletne strani zaupali podjetju, ki to ni njihova osnovna storitev, je s tem tudi manj možnosti, da so strani pripravljene na način, ki je potreben za visoko uvrščanje spletne strani v iskalnikih. Če vam odgovorimo na vprašanje, kdaj je optimizacija strani za iskalnike potrebna, je odgovor kratek in jedrnat.


Optimizacija strani za iskalnike je potrebna ves čas, ne glede na starost in kakovost spletne strani.


Če vi ali vaš SEO-strokovnjak ugotovite, da na vaši spletni strani zaradi tehničnih ovir oziroma tehničnih posebnosti (npr. če je celotna stran postavljena v Flash tehnologiji) ni mogoče izvesti celovitega postopka optimizacije, potem svetujemo, da si izdelate novo spletno stran, ki bo omogočala nemoteno in redno optimiziranje. Spletno stran vam hitro in ugodno izdelamo tudi v podjetju Spletnik (www.spletnik.si), saj je to naša prva storitev, s katero smo osvojili slovenski trg.


Recept za še bolj učinkovito spletno stran najdete na našem Spletnik blogu.Druge poti do vodilnih uvrstitev v iskalnikih


Glede na to, da prebirate ta priročnik, ste verjetno že slišali za t. i. sponzorirane povezave oziroma plačljive klike, ki jih ponujajo iskalniki. Gre za plačljivo storitev, ki vam z nekaj truda in majhnim vložkom lahko prinese visoke uvrstitve v iskalnikih za več kot le nekaj ključnih besed.


Seveda tudi tukaj lahko govorimo o prednostih in slabostih, zato si preberite, kakšna je razlika med SEO (optimizacijo strani) in plačljivimi kliki.


Če želite ugotoviti, kaj bi vam bolj ustrezalo, je testiranje edini način, da to izveste. Običajno so razpoložljiva sredstva za trženje zelo majhna, zato se je težko na vrat na nos odločiti, kaj je bolje. Ker smo že govorili, da je vaša spletna stran trženjsko orodje, je prav, da se odločite za eno ali drugo možnost.


V sklopu Spletnik storitev lahko zakupite ključne besede na iskalniku Google, ki je vodilni iskalnik na slovenskem trgu. Gre za plačljive klike na izpostavljene povezave do vaše spletne strani, ki se pojavijo na prvi strani iskalnikov pri iskanju po določeni ključni besedi. S takim načinom oglaševanja lahko med drugim identificirate tiste ključne besede, ki vam lahko prinesejo največ relevantnih kupcev in jih nato uporabite pri optimizaciji strani za iskalnike. Zato predlagamo, da najprej preizkusite Google oglaševanje.

 

 

Primerjave med plačljivimi kliki in optimizacijo za iskalnike


Da pa se boste sami lažje odločili, povejmo še par besed o prednostih in slabostih obeh storitev.Plačljivi kliki / oglaševanje na iskalniku Google


Plačljivi kliki oziroma oglaševanje na iskalniku Google vam omogoča, da imate stroške in obseg oglaševanja pod nadzorom. Sami si lahko izberete dnevni oziroma mesečni strošek, ki ga želite porabiti za internetno oglaševanje. Hkrati pa vam Google omogoča, da ciljate na točno določene predele v državi, ki se jih želite s svojimi oglasi dotakniti. Oglaševanje temelji na izboru ključnih besed, ki so relevantne za vašo ponudbo. Torej lahko v danem trenutku sami določite, katere so tiste ključne besede, s katerimi želite ciljati potencialne kupce, ki iščejo v spletnem iskalniku. Dobra stran Google oglaševanja je tudi merjenje konverzij. Gre za spremljanje tistih iskalcev, ki so po kliku na plačljiv oglas oddali povpraševanje, opravili nakup, ustvarili svoj račun ali se prijavili na e-novice. S tem podatkom izluščimo tiste ključne besede, ki so prinesle konverzije in se med oglaševanjem osredotočimo na njih.


Google oglaševanje je torej odlična rešitev, če želite v kratkem času na svoji spletni strani povečati obisk z relevantnimi iskalci. Spletno stran izpostavite čez noč, plačate pa le klike na vaš oglas. Obenem gradite tudi na podobi podjetja, ki se preko oglasov lahko zelo dobro predstavi. Statistika in spremljanje vaše oglaševalske kampanje vam pomaga razumeti, kaj se v spletnih iskalnikih dogaja tekom kampanje. Podatek o konverzijah je pri tem neprecenljiv, saj lahko na podlagi tega zgradite uspešno trženjsko strategijo tako za spletno stran kot za sam posel.


SEO – optimizacija strani za iskalnike


Optimizacija strani za iskalnike ima očitno prednost pred Google oglaševanjem - klik na povezavo do naše optimizirane strani v naravnih rezultatih iskalnika je brezplačen. Morate pa se zavedati, da je optimizacija strani za iskalnike postopek, ki zahteva veliko časa in znanja, da dosežete najvišja mesta v iskalnikih. Gre za neprestan proces, ki se nikoli ne zaključi. Vsako resno podjetje bi moralo zaposliti osebo posebej samo za optimiziranje in trženje spletne strani, ta pa bi morala dejavnost poznati in jo stalno spremljati.


Če želite zasedati najvišja mesta med rezultati iskalnikov, je optimizacija strani potrebna dnevno ali vsaj tedensko. Ena od slabosti optimizacije strani v primerjavi z Google oglaševanjem je ta, da rezultati niso vidni takoj. Vendar je na dolgi rok optimiziranje strani praksa, ki vam bo prinašala odlične rezultate.
Zadovoljni bodo obiskovalci, ker bo vsebina ves čas osvežena, pa tudi pajki, ko bodo zopet prišli na vašo stran.Kaj je torej boljše? Optimizacija strani za iskalnike ali plačljivi kliki?


Glede na dejstva, ki smo vam jih našteli, je idealna rešitev samo ena – vlaganje v oba načina promocije po želenih ključnih besedah je popolna kombinacija za uspeh vaše spletne strani.


Obe možnosti imata prednosti in slabosti, ki jih je vsekakor treba upoštevati. Vendar je na tem mestu bolj pomemben cilj, ki ga zasledujete, saj se vam oboje izplača. Če pa vam sredstva ne dopuščajo obojega, vam svetujemo, da razmislite, ali želite hitro prodajo ali dolgoročne konverzije. Iz naših izkušenj vam priporočamo, da se najprej odločite za Google oglaševanje, saj iz takega načina oglaševanja lahko najprej dobite povratno informacijo o tem, po katerih ključnih besedah sploh dolgoročno optimizirati spletno stran.


Primer:

Nekdo je nekoč rekel, da je tekma za prve pozicije v iskalnikih podobna tekmi za miss sveta. Tja pridejo punce tako z naravnimi kot tudi umetnimi atributi. V največ primerih seveda zmaga oboje.  • Optimizacija strani je namenjena prilagoditvi vaše spletne strani, da jo bodo imeli iskalniki raje.

  • Naravna optimizacija strani je neprestan proces, ki se nikoli ne konča.

  • Oglaševanje na iskalnikih (Google) vas čez noč izstreli med zvezde.

Optimizacija strani je proces priprave spletne strani, da se bo v iskalnikih uvrščala visoko med naravnimi rezultati. Prinaša več obiskovalcev in prepoznavnost podjetja, kar vodi v povečanje prodaje. Treba jo je izvajati ves čas, obstaja pa tudi drug način doseganja prvih mest – sponzorirane povezave. Optimalna je kombinacija obojega.