Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Spletna orodja, ki jih uporabljamo pri optimizacijiPoglavje 8:

Spletna orodja, ki jih uporabljamo pri optimizaciji spletnih strani


Poleg vseh pomembnejših prijemov, ki smo jih omenili v prejšnjih poglavjih, uporabljamo strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani za iskalnike različna analitična orodja. Gre za spletna orodja, ki nam pomagajo bolj učinkovito izvajati storitev optimizacije strani. V tem poglavju smo za vas podrobneje razdelali Google Webmaster Tool, Google Analytics, Web Optimizer in druga, alternativna orodja, ki nudijo široko paleto možnosti za raziskovanje in merjenje. Hkrati pa nekaj teh orodij uporabljamo tudi v sklopu merjenja učinkovitosti optimizacije, ki je opisano v 15. poglavju.

Da bi spletne strokovnjake spodbudili k ustvarjanju optimizirane vsebine in spletnih strani, ponuja večina večjih iskalnikov (poleg Googla še Yahoo!, Bing, Ask.com) podporo in spletne servise oziroma orodja, ki nas pri tem usmerjajo. Vsa orodja so na svoj način različna, vse pa je koristno poznati. V tem priročniku se bomo osredotočili na orodja, ki jih ponuja iskalnik Google, ki se tako v svetu kot pri nas najbolj uporablja.

Orodja Google Analytics, Google Webmaster in Website Optimizer so Googlova brezplačna orodja, namenjena merjenju učinkovitosti optimizacije strani in testiranju boljših različic spletnih strani - npr. nakupnih poti vaših obiskovalcev. Ta orodja so podrobneje opisana v 15. poglavju, vendar pa vam jih na kratko predstavljamo že na tem mestu:

 1. Z orodjem Google Analytics spremljamo obisk in obnašanje uporabnikov na naših spletnih straneh. Podatki so prikazani po urah, dnevih, lahko pa tudi geografsko – odvisno kateri kazalec gledamo. Gre za izredno natančno orodje, ki nam lahko pomaga pri usmerjanju našega posla na spletu, pri prenovi spletne strani, ali pri določanju najbolj optimalne poti do t.i. najbolj želenega dejanja vaših obiskovalcev, naj bo to nakup, naročilo ali drugo.

 2. Google Webmaster Tool ima drugačno funkcijo; je orodje, ki vam pomaga diagnosticirati težave, ki se pojavijo na vaši spletni strani. Hkrati preko tega orodja spremljate zunanje povezave, ki ste jih ustvarili do vaše spletne strani. Tudi tu gre za izredno natančne podatke, ki vam lahko služijo kot dober vir informacij za nadaljnjo optimizacijo spletne strani.

 3. Med mnogimi drugimi obstaja še eno brezplačno Googlovo orodje, ki ga lahko uporabite v sklopu optimizacije strani: imenuje se Website Optimizer, namenjeno pa je testiranju različnih vsebin in različnih postavitev ključnih elementov (navigacije, besedila, slik ipd.) na spletni strani.  Po določenem obdobju se odločite, katero različico bi uporabili. Cilj je priti do najbolj učinkovite možne različice spletne strani, postopek pa lahko vedno znova ponavljate za vsako podstran ali element, ki se tam pojavlja.

Z orodjem Website Optimizer lahko testiramo na dva načina:

 • A/B testiranje (»split testing«) – gre za enostavno testiranje s hitrim učinkom, kjer testiramo dve različici in dobimo tisto, ki je bolj učinkovita. A/B testiranje običajno uporabljamo, kadar želimo novo različico spletne strani primerjati s staro. Tako objavimo obe in kmalu lahko vidimo, katera daje boljše rezultate. Pogosto testiramo npr. novo postavitev vsebine, ki se razlikuje od postavitve na stari različici spletne strani.

 • Multivariacijsko testiranje – gre za bolj zahtevno testiranje in je namenjeno testiranju vsebine na različnih mestih na spletni strani. Na ta način dobimo jasno sliko, katera vsebina je najbolj učinkovita in kje.


Google nam s svojimi orodji omogoča kar najbolj kakovosten vpogled v kazalce, na podlagi katerih lahko izvedemo kakovostno optimizacijo spletne strani za iskalnike. Obenem je možno vsa orodja med seboj povezati, tako da imamo pred očmi ves čas jasno sliko stanja na spletni strani. Orodja so uporabniku prijazna, samo čas je potreben, da jih dodobra spoznate.


Poleg Googlovih brezplačnih orodij obstaja še cela vrsta alternativnih orodij, ki so prav tako učinkovita:

 1. Brezplačna analiza spletne strani vam omogoča hitro pridobiti podatke, ki govorijo o kakovosti vaše spletne strani. Večinoma so to podatki o ključnih besedah, povratnih povezavah in spletnih imenikih, kjer je zabeležena vaša spletna stran. S pomočjo teh orodij lahko preverite tudi, ali se vaša ključna beseda pojavlja v naslovu strani, v povezavi, URL-naslovu, meta tagih in podobno.

 2. Orodje Backlink checker, ki vam omogoča, da preverite, kdo ima povezavo do vaše spletne strani in tako vidite, ali so te povezave kakovostne ali ne.

 3. Spider simulator vam omogoča, da svojo spletno stran vidite skozi oči pajkov, ki obiskujejo vašo spletno stran. To je zelo koristno, kadar želite preveriti ali ste tehnično optimizacijo strani izvedli optimalno.

 4. Spletnik SEO Monitor ključnih besed je orodje, ki smo ga razvili v podjetju Spletnik. Z njim preverite, kako visoko se vaša stran uvršča v rezultatih iskanja na Googlu pri iskanju po določenih ključnih besedah.

Na spletu najdemo še številna druga orodja, s katerimi si vsakodnevno pomagamo pri optimizaciji strani. Seveda je potrebno orodje najprej preizkusiti in šele nato se lahko odločimo, ali daje verodostojne informacije oziroma ali ustreza našim potrebam. Da bi preverili, ali so rezultati, ki jih daje določeno orodje, primerljivi s tistimi, ki jih že imamo, preizkušamo več različnih orodij hkrati. Več orodij najdete na naslednjih spletnih povezavah:

http://www.seochat.com/seo-tools/
http://tools.seobook.com/
http://www.seocompany.ca/tool/seo-tools.html


 • Google nam s svojimi orodji omogoča hitrejše in lažje optimiziranje spletnih strani za iskalnike.

 • Merite, raziskujte in postavljajte nove cilje za vašo spletno stran.

 • Spremljajte razvoj, uspeh in cilje, ki jih dosegate.

Strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani uporabljamo različna spletna orodja – Google Analytics, Google Webmaster Tool, Web Optimizer in druga. Z njimi spremljamo obisk in uporabnike na strani, diagnosticiramo težave na strani in testiramo učinkovitost različnih vsebin in postavitev le-teh. V Spletniku smo razvili tudi lastno orodje Spletnik Monitor, ki spremlja uvrstitev določene spletne strani v rezultatih na Googlu pri iskanju po vrsti ključnih besed.