Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / SEO-svetovalec in SEO-strokovnjakPoglavje 11:

SEO-svetovalec in SEO-strokovnjak


Sedaj, ko veste kaj SEO oziroma optimizacija spletnih strani sploh je, vam predstavimo razliko med svetovalcem in strokovnjakom, ki bo za vas opravil optimizacijo strani.

V tem poglavju vas bomo seznanili z razliko med SEO-svetovalcem in SEO-strokovnjakom, da se boste lažje odločili, kaj je za vas najbolje. V podjetju Spletnik imamo tako svetovalce kot strokovnjake, vendar smo v prvi vrsti SEO-strokovnjaki - to nam omogoča, da za naše stranke lahko izvedemo celotno optimizacijo strani od načrta do izvedbe.

Že po sami definiciji si lahko predstavljamo, da strokovnjak ni enako kot svetovalec. Svetovalec je nekdo, ki vas s svojimi nasveti vodi in usmerja, strokovnjak pa za vas dejansko izvaja storitve. Enako je tudi na področju optimizacije strani.

SEO-svetovalec je primeren zato, da vašo spletno stran analizira, pregleda vsebino in vam svetuje, kako je posamezne elemente treba prilagoditi, da bo spletna stran ustrezala kriterijem spletnih iskalnikov. Svetovalec ima navadno bogato teoretično znanje, z vsebinsko-tehničnimi prijemi optimizacije pa se ne ukvarja. Za manjše podjetje ali posameznika je v začetni fazi lahko svetovalec dovolj, še posebej, če imate sami čas in voljo za optimiziranje vaših strani. Svetovalec vam pomaga razumeti ključne dejavnike optimizacije in vas usmerja tekom procesa, ki je potreben za kakovostno optimizacijo strani. Usmerja vas tudi pri razvoju spletne strani.

SEO-strokovnjak poleg teoretičnega znanja obvlada tudi prakso in je tisti, ki bo z izvedbo sprememb na vaši strani (in izven nje) dejansko dosegel povečan obisk na strani. Njegovo znanje je bolj poglobljeno, saj razume, na kakšen način delujejo spletni iskalniki in kaj zahtevajo njihovi algoritmi. Na podlagi tega znanja točno opredeli aktivnosti, ki jih je treba izvesti na vaši spletni strani, da bo ustrezala spletnim iskalnikom. Spozna se tudi na druge načine promocije, ki vplivajo na optimizacijo za iskalnike – tj. plačljive klike. Pravi SEO-strokovnjak v svoji ponudbi ponuja tudi plačljiv zakup na spletnih iskalnikih. V podjetju Spletnik se tega zavedamo, zato vam poleg optimizacije strani ponujamo tudi zakup oglasov na Googlu.

Naloga SEO-strokovnjaka
je, da vam pomaga oblikovati vsebino, ki bo kar najbolj optimizirana za spletne iskalnike. Večkrat smo že omenili, da je dobro optimizirana vsebina ključnega pomena za visoko uvrstitev. Ena izmed mnogih nalog, ki jih strokovnjak izvaja, je tudi raziskava in analiza ključnih besed, v priročniku pa smo do zdaj že večkrat omenili, da so ključne besede temelj za optimizacijo strani.
SEO-strokovnjak na podlagi vaših želja, ponudbe in spletne strani izvede raziskavo, s katero izlušči najbolj relevantne ključne besede, po katerih se bo spletna stran optimizirala. Na podlagi izbranih besed se optimizacija lahko začne, ključne besede pa se nato vključijo v besedilo na spletni strani - strokovnjak bo pri tem za vas pripravil vsebine, ki bodo najbolj primerne. Bistvo je le, da vi veste, kaj si želite s spletno stranjo in vsebino doseči. Ali gre za prodajo? Promocijo izdelka? Na podlagi vaše strategije se oblikujejo vsebinsko prilagojeni teksti. Ker pa vemo, da je optimizacija strani nenehen proces, je treba te vsebine osveževati, jih prilagajati povpraševanju in ponudbi. Zato izberite dobrega SEO-strokovnjaka, ki bo poskrbel za vaše besedilo, saj je k tako pomembni zadevi potrebno pristopiti strokovno.

Če ste med branjem dobili idejo, da bi optimizacijo strani izvajali kar sami, smo vam v ta namen pripravili seznam prednosti, lahko pa celotno optimizacijo strani prepustite našim ali drugim strokovnjakom za optimizacijo spletnih strani.


Prednosti izvajanja optimizacije spletnih strani s strani SEO-strokovnjaka 1. Bogate izkušnje: SEO-strokovnjak s večletnimi izkušnjami je pravi naslov, kjer boste izvedeli, kaj lahko pričakujete od optimizacije strani. Pozna spletne iskalnike, za katere izvaja optimizacijo strani in ima zmožnost interpretacije ter razumevanja dejavnikov, ki vplivajo na višje pozicije. Njegova naloga je spremljanje trendov, ki jih nato upošteva pri optimiziranju in na podlagi tega oblikuje strategijo, ki bo najbolj učinkovita za optimiziranje in razvoj vaše spletne strani.

 2. Znanje o zunanjih povezavah: SEO-strokovnjaki imajo znanje, ki jim omogoča, da hitro zaznajo, katere so najbolj relevantne spletne strani, ki so za vašo spletno stran primerne za izgradnjo zunanjih povezav. S svojimi izkušnjami bodo za vašo spletno stran našli najboljši način za izgradnjo relevantnih zunanjih povezav, te pa bodo vplivale na uvrstitev vaše spletne strani v iskalnih rezultatih.

 3. Ustvarjanje privlačne, klikabilne vsebine: velika prednost SEO-strokovnjaka je ustvarjanje zanimive vsebine za vašo spletno stran, ki bo nanjo privabila še več relevantnih obiskovalcev. SEO-strokovnjaki znajo to vsebino tudi povezati z drugimi prijemi optimizacije zunaj spletnega mesta (t.i. off-site optimizacija) in jo opremiti tako, da bo prodajala sama po sebi.

 4. Odpravljanje težav: velika prednost SEO-strokovnjakov je, da znajo hitro prepoznati morebitne težave in jih odpraviti. Pri tem si velikokrat pomagajo z različnimi orodji, ki so temu namenjena. Na podlagi preteklih izkušenj in številnih rešenih primerov so pravi naslov za težave, ki se pojavijo pri optimizaciji strani. Najpogostejše težave so oteženo indeksiranje s strani spletnih pajkov in nizke uvrstitve v iskalnikih.

 5. Prihranek časa: optimizacija spletnih strani je proces, ki zahteva veliko časa. SEO-strokovnjaki na podlagi svojih izkušenj določene korake lahko izvedejo bistveno hitreje kakor vi sami. Hkrati pa so pri procesih izvajanja optimizacije bolj učinkoviti.


Prednosti samostojnega izvajanja optimizacije spletnih strani 1. Popoln nadzor: z osebno vpletenostjo in odgovornostjo je zagotovljen tudi popoln nadzor nad izvajanjem optimizacije strani. Nikoli se vam ne bo treba spraševati, katere nove vsebine so bile dodane, katere zunanje povezave so bile ustvarjene in podobno.

 2. Pridobili si boste izkušnje: preko izvajanja optimizacije strani za vašo spletno stran se boste med procesom hitro lahko naučili, kaj deluje in kaj ne.

 3. Osebna odgovornost: z vašimi uspehi in neuspehi boste sami vplivali na svoje stroške in boste sami odgovorni zanje. Vsako dejanje, ki ga boste izvedli vi, boste lahko ovrednotili in zanj odgovarjali sami.

 4. Prihranek denarja: izvajanje optimizacije spletnih strani na lastno pest pomeni, da nikomur ne boste ostali dolžni. Če imate dovolj časa za optimizacijo strani in vaš namen ni iskati SEO-strokovnjaka, je to pot, s katero boste prihranili denar. Vendar ne pozabite, da vam to lahko vzame veliko časa.

Ko potegnemo črto, je prav, da optimizacijo strani prepustite nekomu, ki ima izkušnje in dovolj znanja za opravljanje te storitve. Kot smo že omenili v drugih poglavjih, je optimizacija spletnih strani za iskalnike močan trženjski prijem, s katerim lahko vaš posel dvignete na višjo raven. Priporočljivo je ta del trženja vključiti v letni trženjski načrt, saj se trženjske aktivnosti vse bolj selijo na splet. Biti opažen na spletu pa je danes ključnega pomena.


 • Tako SEO-svetovalec kot SEO-strokovnjak sta postala nujno zlo v vašem trženju.

 • Vsak ima svoje prednosti in slabosti, a oba zasledujeta en cilj: visoke uvrstitve v iskalnikih.


SEO-svetovalec analizira vašo spletno stran in pregleda vsebino. Ima veliko teoretičnega znanja, a se s praktičnimi prijemi optimizacije ne ukvarja. SEO-strokovnjak pa ima poleg znanja tudi izkušnje. Optimizacijo strani lahko izvajate tudi sami, toda biti viden je v današnjem svetu preveč ključnega pomena, da ne bi tega prepustili strokovnjakom. Tudi avtomobila ne popravljamo sami, čeprav bi ga morebiti lahko, temveč ga odpeljemo k avtomehaniku.