Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Merjenje in sledenje učinkovitosti optimizacije straniPoglavje 15:

Merjenje in sledenje učinkovitosti optimizacije straniKako jo merimo, sporočamo in interpretiramoV preteklih poglavjih smo vam predstavili elemente in postopke, ki so del optimizacije strani za iskalnike. To poglavje pa je namenjeno merjenju (spremljanju) in analiziranju kazalcev uspešnosti optimizacije strani za iskalnike, ter razlaganju rezultatov in poročanju.  Tisto, kar lahko izmerimo, lahko izboljšamo, zato je pri optimizaciji strani za iskalnike merjenje ključnega pomena za uspeh.

SEO-strokovnjaki pri procesu optimizacije strani redno merimo podatke o uvrstitvah spletnih strani, izboljšanjih uvrstitev, povezavah na spletne strani in o tem, kaj na področju optimizacije za iskalnike počnejo tekmeci. Na podlagi rezultatov lahko jasno določimo pot, kako bomo še izboljšali rezultate v spletnih iskalnikih.

Preden se lotimo optimizacije vaše spletne strani, moramo vedeti kaj je glavni cilj, ki ga želite doseči z optimizacijo vaše spletne strani za iskalnike? Je to povečanje prodaje določenega izdelka, storitve? Si želite le graditi na prepoznavnosti blagovne znamke?

Poročanje o uspešnosti in razlaga poročil sta sestavni del optimizacije strani. Statistični podatki so prikazani na razumljiv način, vedno pa se lahko obrnete na naše SEO-strokovnjake, ki vam jih bodo z veseljem pojasnili.

Pri spremljanju uspešnosti optimizacije strani za iskalnike se osredotočamo na nekaj najbolj ključnih kazalnikov. V tem poglavju boste izvedeli o načinih merjenja, brezplačnih orodjih za merjenje in kazalnikih, ki jih je smiselno spremljati.


Katere kazalnike je priporočljivo meriti pri določanju učinkovitostiPri sledenju kazalnikom se osredotočamo le na tiste, ki so pomembni za optimizacijo vaše strani.

 • Obiskovalci spletne strani: Koliko obiskovalcev prihaja na vašo spletno stran in odkod prihajajo? Koliko časa preživijo na spletni strani in kje se najdlje zadržijo. Ali so ti obiskovalci sploh takšni, ki bi kupili vaš izdelek ali storitev oz. bi jih informacije na vaši spletni strani sploh zanimale?

 • Spletni iskalniki: Kateri spletni iskalniki vam prinašajo nove obiskovalce na spletno stran? Katere ključne besede so obiskovalci vpisali v iskalnik, da so prišli do vaše spletne strani?

 • Ostala priporočila: Katere druge spletne strani prinašajo obisk na vašo spletno stran? Ta podatek nam pokaže, kje se skrivajo za vas relevantne zunanje povezave, ki bi jih bilo smiselno vključiti oz. jih še okrepiti. Primer: Med raziskavo ugotovimo, da vaša spletna stran dobiva 20 % obiska preko vaših člankov na blogu. Predlagamo vam, da še več časa posvetite pisanju člankov in njihovim vsebinam, ki so informativno in marketinško naravnane.

 • Povratni obiski oz. unikatni obiskovalci: Prav je, da izvemo, ali so novi obiskovalci vaše spletne strani unikatni obiskovalci, ali so to tisti, ki se na spletno stran vračajo. Med njimi je bistvena razlika, zato moramo biti pri spremljanju osredotočeni tudi na to informacijo. Hkrati pa je prav, da vidite, koliko ljudi se dejansko vrača na vašo stran, saj lahko iz tega razberemo, da je spletna stran vsebinsko zanimiva. Torej ste na dobri poti.

 • Vstopna in izstopna stran: Gre za vpogled v to, na katero vstopno stran pridejo obiskovalci, katere podstrani si pogledajo in iz katerih strani spletno stran zapustijo. Za merjenje teh elementov uporabljamo brezplačno orodje Google Analytics, dostopno vsakomur. Ključnega pomena je podatek, koliko časa ljudje preživijo na vaši spletni strani, kje jo zapustijo. Iz tega ustvarimo odlično odskočno desko za »popravilo« vaše spletne strani.

 • Iskalne poti: Po katerih poteh gredo obiskovalci, ko so na vaši spletni strani? Z našimi orodji lahko nastavimo »lijak«, ki pomaga spremljati vaše obiskovalce od vstopa na spletno stran do ključnih podstrani na vaši strani (oddaja povpraševanja, nakup ipd.). Razumevanje poti do najbolj zaželenega dejanja (npr. nakupne poti) nam omogoča, da vam svetujemo pri nadgrajevanju strani, da bo obiskovalcem še bolj prijazna in vam bo prinašala več konverzij (oddaji povpraševanj, naročil, nakupov), ki so bistvene pri poslovanju na internetu.

 • Priljubljene podstrani na vaši spletni strani: Katere so najbolj priljubljene, zanimive podstrani na vaši spletni strani? Ta podatek vam koristi pri določanju izboljšav na tistih straneh, ki ne prinašajo dovolj obiska ali jih obiskovalci hitro zapustijo.

Glavni kazalec, ki mu ne glede na vrsto posla sledimo na vsaki spletni strani, je merjenje konverzij.

Osredotočeni smo tako na ključne besede, ki so privedle do konverzij, na to, kateri spletni iskalniki vam prinašajo največ obiska (v Sloveniji imamo samo dva, ki pokrivata veliko večino: Google in Najdi.si), po kateri poti obiskovalci raziskujejo vašo spletno stran, katere strani in podstrani so obiskali, so novi ali povratni obiskovalci itd.

Spremljanje kazalnikov uspešnosti optimizacije strani za iskalnike je ključnega pomena. S tem pridobimo informacije, ki nas vodijo pri nadaljnji optimizaciji in vzdrževanju doseženih uvrstitev v iskalnikih ter stopnje konverzij iz naslova iskanja po ključni besedi.

Potrebno je biti pozoren tudi na morebitne kazalnike neuspeha. Ali smo se na kakem mestu optimizacije za iskalnike lotili narobe? Katere spletne strani so obiskovalci hitro zapustili, katere so tiste ključne besede, ki sploh niso prinesle obiska, kateri članki niso bili komentirani? Vse to so zelo koristni podatki, ki nam pomagajo pri nadaljnji optimizaciji strani.


Brezplačna orodja za merjenje in spremljanje uspešnostiV podjetju Spletnik uporabljamo tri glavna orodja: Google Analytics, Webmaster Tool in Spletnik SEO Monitor ključnih besed.

Google AnalyticsGoogle Analytics je brezplačno orodje, namenjeno merjenju in sledenju kazalnikom, ki so pomembni za vašo spletno stran, njen razvoj in vaš posel. Orodje ustvarja natančne statistične prikaze o obiskovalcih in prometu na vaši spletni strani.

Za lažje razumevanje, kaj z orodjem Google Analytics lahko merimo, navajamo primer:

Google Analytics nam omogoča, da primerjamo podatke pred optimizacijo strani in po njej. Določimo lahko tudi samo tiste elemente, ki jim želimo slediti, jih meriti.

 1. Poleg vseh podatkov o vaših obiskovalcih lahko spremljamo tudi kakovost obiska, ki je ključnega pomena  za optimizacijo strani.

 2. V statistiki lahko na podlagi vaših ciljev določimo tiste dele na spletni strani, ki jih želimo podrobneje spremljati. Zato je prav, da pred samo optimizacijo veste, kaj želite s postopkom doseči.

 3. Google Analytics povežemo tudi z računom AdWords v primeru, če imate zakupljene ključne besede.

 4. Google Analytics omogoča pošiljanje različnih statističnih poročil za različne kazalnike, ki jih želimo (želite) videti. Sistem omogoča izvoz datotek v Microsoft Excel formatu, kar vam omogoča lažji pregled. Za razlago pa lahko kadarkoli pokličete nas.

 5. Google Analytics nam med drugim pomaga določiti tudi najbolj relevantne ključne besede, ki so pripeljale obisk na vašo spletno stran. Obenem pa te ključne besede uporabimo tudi pri oglaševanju na Googlu, ki nam pomaga pri postopku optimizacije strani za iskalnike.

Google Analytics nam pomaga spremljati vašo spletno stran tekom celotnega postopka optimizacije in nam postreže z informacijami, na podlagi katerih lažje zasledujemo cilje optimizacije strani za iskalnike.

Webmaster ToolWebmaster Tool je prav tako brezplačno orodje, ki ga ponuja Google. Za razliko od orodja Google Analytics z njim pridobivamo podatke o stanju vaše spletne strani. Če potrebujete pomoč pri uporabi in razumevanju tega orodja, se lahko kadarkoli obrnete na nas, saj kot podjetje, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani in njihovo optimizacijo za iskalnike, to orodje dobro poznamo in ga uporabljamo vsak dan.

Glavni kazalniki, ki jim sledimo, so:

 1. Najbolj relevantne ključne besede. V tej rubriki sledimo podatkom o tistih ključnih besedah, ki na vašo spletno stran pripeljejo največ obiska, obenem pa imamo vpogled tudi v povprečne uvrstitve strani, ki jih dosegajo najbolj priljubljene ključne besede.

 2. Iskanje napak. Iskanje napak na vaši spletni strani je največja prednost tega orodja. Kadar opazimo, da rezultati optimizacije na strani niso takšni, kot bi pričakovali in sumimo, da smo naredili napako, uporabimo orodje Webmaster Tool. Gre za zanesljivo orodje, ki nam pomaga pri iskanju in odpravljanju težav.

 3. Zunanje povezave na vašo spletno stran. Kot smo že omenili v tem priročniku, so zunanje povezave tiste, ki so ključne za visoke uvrstitve vaše spletne strani. To orodje nam pomaga, da imamo pregled nad vsemi povezavami, ki smo jih dodali, spremljamo lahko, koliko klikov na stran je prišlo z določene povezave, in še veliko več.

Poročilo o uspešnosti optimizacije strani za iskalnike, ki ga v Spletniku pripravljamo za naše stranke, je sestavljeno iz najbolj ključnih kazalnikov, pomembnih za sledenje in razlago uspešnosti postopka optimizacije. Vsi naročniki naše storitve prejemajo tedenska, mesečna ali letna poročila, v katerih je povzeta razlaga uspešnosti in vključena napotila k nadaljnjim korakom. Naše stranke tako v vsakem trenutku vedo, kako napreduje optimizacija njihove spletne strani.

Poročilo o uspešnosti optimizacije, ki vključuje pravilno razlago kazalnikov, je  odlična osnova, na podlagi katere se na prihodnje spremembe na trgu odzovemo že pripravljeni.

Spletnik SEO monitor ključnih besedV podjetju Spletnik smo razvili lastno orodje Spletnik SEO monitor ključnih besed, ki je brezplačno za uporabo in se za uporabo nanj lahko registrirate takoj. S pomočjo orodja preverjate in spremljate, kako visoko se vaša spletna stran uvršča po posameznih ključnih besedah v iskalniku Google. Vabimo vas, da se registrirate za uporabo orodja, vpišete želene ključne besede in dobili boste seznam ključnih besed, ki jih morate bolj upoštevati pri optimizaciji strani za iskalnike.


 • Brez merjenja in spremljanja rezultatov je optimiziranje spletnih strani za iskalnike tavanje v temi.

 • Rezultati nam pomagajo določiti naslednje korake pri optimizaciji.

 • Vsi naročniki naše storitve Spletnik SEO redno prejemajo pregledna in zgoščena  poročila o uspešnosti optimizacije za iskalnike.

Kazalnike optimizacije strani za iskalnike merimo zato, da ugotovimo, kako učinkoviti smo pri tem postopku. Kazalniki, ki jih je priporočljivo spremljati pri ugotavljanju uspešnosti, so iskalniki, priporočila, povratni obiskovalci, vstopna/izstopna stran, iskalne poti in priljubljene spletne strani. Pri tem nam pomagajo spletna orodja Google Analytics, Webmaster Tool in Spletnik SEO monitor ključnih besed.