Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Spletna stran, ki bo všeč iskalnikomPoglavje 5:

Kako narediti spletno stran všečno spletnim iskalnikomDo sedaj smo uspeli izvedeti vse o iskalnikih, o navadah iskalcev in novi veji trženja, ki se imenuje trženje v iskalnikih. Najpomembnejši element pri optimizaciji strani pa je sama spletna stran. Seznanili se boste z osnovami, ki jih moramo upoštevati pri vsebini spletne strani, da se bo ta v iskalnih rezultatih uvrščala visoko.


To poglavje govori o tehničnih vidikih priprave (ali spreminjanja) spletnih strani, da bodo optimalno strukturirane za iskalnike in uporabnike. Več o on-site in off-site optimizaciji pa si preberite v 12. in 13. poglavju.Vsebina za indeksiranje


Vsebina na vaši spletni strani mora biti napisana v HTML obliki, da jo bodo iskalniki lahko prebrali in poindeksirali. Vsebine v slikah (npr. besedilo, ki je dejansko grafika), vsebine v elementih v Flash formatu in druge netekstovne vsebine so iskalnim pajkom nevidne kljub napredni tehnologiji za pregledovanje strani. Najboljši način, da omogočite, da bo vsebina vidna in uporabna tako za obiskovalce kot tudi za iskalne pajke je, da so vsebine na vaši spletni strani v HTML obliki povsod, kjer je to mogoče.


Spoznajte se z metodami, ki odpravljajo nevidnost elementov, ki niso v tekstovni obliki:


 • Slike v formatu .jpeg, .gif in .png opremite z »alt atributi« oz. naslovi slik, s čemer dodate besedni opis h sliki.
 • Vsebino oz. besedilo iz Flash ali java elementa na strani lahko ponovimo v HTML vsebini na strani.
 • Video in avdio vsebine naj imajo spremno besedilo, če vključujejo ključne besede, za katere želimo, da jih iskalniki poindeksirajo.


Spletna stran mora biti tehnično pripravljena tako, da “govori isti jezik” kot iskalni pajki, ki jo obiskujejo.

 


Strukture povezav


Iskalniki oziroma njihovi pajki morajo imeti dostop do vsebine, da lahko stran shranijo v svoj arhiv. Prav tako morajo imeti dostop do strukture povezav, da jih lahko pregledajo in najdejo vse podstrani. Mnogokateri spletni programer je že naredil napako s skrivanjem navigacije strani oziroma oviranjem dostopa do nje iskalnim pajkom. Pajek mora imeti isti enako enostaven dostop do navigacije kot uporabnik, zato navigacije nikoli ne skrivamo ali otežujemo dostop do nje.


Zakaj so nekatere strani iskalnikom nedostopne oziroma tam optimizirana vsebina nima prave teže?


 1. Vsebine, ki so dostopne s prijavo v spletno stran – ne glede na to, ali so obrazci za prijavo v spletno stran enostavni ali kompleksni, se v nobenem primeru iskalnik ne bo trudil s prijavo.  Vse vsebine, ki so uporabniku dostopne šele s prijavo, so zato za iskalnike nevidne.

 2. Povezave v Javascriptu – če uporabljate Javascript na strani, ki vodi na druge podstrani, se lahko zgodi, da iskalniki ne pregledajo strani oz. ji dajo manjšo težo; standardne povezave HTML naj nadomestijo povezave Javascript (ali jih vsaj spremljajo).

 3. Povezave, za katere smo pajkom onemogočili dostop – meta oznake za iskalne pajke (meta name=”robots”) in podatki v datoteki robots.txt* dovoljujejo, da pajkom (robotom) onemogočimo dostop do nekaterih podstrani. Zato preverite, če ni morda dostop do katere od podstrani pomotoma onemogočen.

 4. Povezave na aplikacijo, ki ji pravimo »frame«. V grobem ta v enem oknu v sklopu spletne strani omogoča, da se odpre drugo okno s povsem drugo spletno stranjo, vendar pa če nimate naprednega znanja o programiranju spletnih strani, je bolje, da se jim izogibate.

 5. Vsebine, dostopne le preko iskalnika na sami spletni strani – za iskalnik na sami spletni strani, če ga seveda imate, velja podobno kot za prijavne obrazce (prva alineja); spletni pajki ne bodo iskali vsebin na podstraneh preko iskalnega polja na vaši spletni strani. Če imate torej na vaši spletni strani podstrani, dostopne preko iskalnika, a do njih ne vodijo običajne povezave z drugih dostopnih podstrani vaše spletne strani, potem morate te povezave ročno ustvariti, seveda če želite, da te podstrani poindeksira spletni iskalnik.

 6.  Vsebine in povezave v flash, java in drugih vstavkih – povezav in vsebin, ki se nahajajo v flash, java in podobnih elementih na določeni podstrani, pajki ne morejo poindeksirati zaradi neustrezne strukture, zato je ta vsebina zanje praktično nevidna. To znižuje relevantnost tej podstrani in možnosti, da jo bodo obiskovalci našli preko iskanja po ključnih besedah, so na splošno bistveno manjše.

 7. Povezave na strani s stotinami povezav – iskalniki poindeksirajo do največ 100 povezav na podstran, zato je treba upoštevati to dejstvo, kadar optimiziramo strani za iskalnike - lahko določimo tudi povezave, katere naj iskalnik prednostno upošteva (torej tiste povezave, ki prihajajo iz bolj relevantnih virov).


* Robots.txt je tekstovna datoteka na spletnem strežniku, v kateri so navodila za pajke, do katerih strani in map na spletni strani imajo dostop oziroma ga nimajo.


Če se boste izogibali zgoraj navedenim napakam in pastem, boste imeli jasne, pajkom berljive povezave, ki bodo z lahkoto pregledali vsebino strani.Uporaba ključnih besed in ciljanje


Kaj je ključna beseda? Ključna beseda (ang. »keyword«) je zapis, s katerim uporabniki spleta iščemo določeno stvar. Lahko je sestavljena iz ene ali več besed.


Ključne besede so pri postopku iskanja ključnega pomena. Celotna znanost o pridobivanju informacij preko spletnih iskalnikov temelji na ključnih besedah. Ko pajki pregledajo spletno stran, jo v svojih zapisih hranijo v obliki ključnih besed. Namesto da bi iskalniki v arhivih hranili milijone spletnih strani, imajo le podatkovne mape z določenimi ključnimi besedami. To jim omogoča takojšnje podajanje rezultatov pri iskanju uporabnika. Več o raziskovanju ključnih besed si preberite v naslednjem poglavju.


Ni treba posebej poudarjati, da je za visoko uvrstitev vaše spletne strani med rezultati iskanja po določeni ključni besedi (denimo »toplotne črpalke«) to besedo potrebno imeti v vsebini na strani.Gostota ključnih besed


Gostota ključnih besed (ang. »keyword density«) je del algoritmov za izračunavanje pozicij. Igra pomembno vlogo pri obdelovanju besedila s strani pajkov, beleženju dokumentov ali določanju teže besedam. Besedilo, ki je smotrno posejano s ključnimi besedami, daje prav tako visoke rezultate kot druge, naprednejše metode optimizacije strani, ki so del t.i. white-hat metod.  Pomembno je, da je ta gostota besed načrtovana in skrbno upoštevana pri vsaki novi vsebini, s katero osvežujemo spletno stran.Meta oznake


Meta oznake (meta tag-i) so elementi HTML s strukturiranimi meta podatki o spletni strani. Uporabljamo jih za določanje opisov strani, ključnih besed ali drugih meta podatkov, ki jih ne dobimo preko drugih atributov.Naslovi strani


Naslovi strani (title tag) morajo biti pravilni in zgoščeni opisi vsebine na podstrani. So zelo pomemben dejavnik, zato pri optimizaciji spletnih strani ne moremo mimo njih.


Pomembnost teh se kaže v dveh delih:


 1. Naslovi strani se pojavljajo v zavihku brskalnika,

 2. Iskalnik bo v iskalnih rezultatih odebelil besede, ki tvorijo naslov vaše strani, kar pomeni, da bodo naravni rezultati bolj relevantni za potencialne obiskovalce. Stopnja klikov na prikazan rezultat iskanja (click-through rate ali krajše CTR) bo zato višja.


Kako pravilno strukturirati naslove strani?


 1. Iskalnik bo v svojih rezultatih prikazal največ 70 znakov iz naslova strani, zato je dobro imeti to v mislih, ko sestavljamo naslov strani; če ciljate na več ključnih besed (ali posebno dolgo besedno zvezo) in je za vas pomembno, da jih imate v naslovih strani, je morda priporočljivo sestaviti tudi daljši naslov (iskalnik ga bo skrajšal s tremi pikami »...«).

 2. Relevantne ključne besede uvrstite v začetek naslova – bolj, kot bodo ključne besede postavljene na začetek naslova strani, večje so možnosti, da bo iskalnik vašo stran uvrstil višje med rezultati, prav tako pa utegne rezultat iskanja delovati bolj relevantno za iskalce in bodo zato raje kliknili nanj.

 3. Znamčenje (branding) – naslove strani je priporočljivo začeti z imenom podjetja oziroma z imenom blagovne znamke, saj to povečuje ugled vašega podjetja. Ni pa to nikakršno pravilo, saj obstajajo primeri, ko je ime blagovne znamke bolje umestiti na konec naslova strani. Odločitev je vaša, merjenje in spletna analitika pa vam bosta pokazala, katera različica daje boljše rezultate.


Pri obikovanju naslovov strani je poleg tehničnega vidika optimizacije strani pomembno gledati tudi na celotno uporabniško izkušnjo. Naslov strani je prvi stik uporabnika z vašo spletno stranjo, zato je pomembno, da je ta pozitiven.Meta opis


Meta opis (meta description) se pojavlja kot kratek opis spletne strani. Iskalniki ne uporabljajo ključnih besed za prikazovanje besedila pod naslovom strani v rezultatih iskanj, ampak ravno te meta opise. Zato so meta opisi relevanten del spletnega marketinga, saj v rezultatih iskanj igrajo vlogo oglasa za vašo spletno stran. Bolj kot bodo ustrezali iskalcem vaše ponudbe, večja bo stopnja klikov na rezultat (CTR).


Če pogledate rezultate iskanj po poljubni ključni besedi, boste opazili, da iskalnik odebeli iskane ključne besede v opisu strani. Meta opis naj vsebuje kratko opisno besedilo z želenimi ključnimi besedami - s tem boste dosegli višjo stopnjo klikov na prikazan rezultat (click-through rate). Click-through rate ali CTR je v kontekstu iskalnih rezultatov razmerje med prikazi spletne strani med rezultati in kliki na rezultat. CTR je definitivno lahko eden od kazalnikov priljubljenosti rezultata, vendar pa ni vedno nujno, da gre tudi za relevantno vsebino. Meta ključne besede


Meta ključne besede (meta keywords) so del meta oznak, ki so pri optimizaciji spletnih strani včasih imele večji pomen, kot jo imajo danes. Kljub temu je priporočljivo, da se v zapis za meta ključne besede vključi do 10 ključnih besed, ločenih z vejico. Pomembno je, da se iste ključne besede ne pojavijo dvakrat ali večkrat, saj pajki to zaznavajo kot nepomembno vsebino meta oznak.Strukture URL-naslovov


Pravilno oblikovani URL-naslovi so prav tako pomemben del optimizacije strani, saj se nahajajo v rezultatih iskanj, brskalniku in mestih povezav.

Da boste lažje razumeli delovanje stvari v praksi, smo vam pripravili nekaj koristnih napotkov za pripravo učinkovitih URL-naslovov.


Kako pripraviti učinkovite URL-naslove?


 1. Postavite se v kožo uporabnika in poglejte svoj URL-naslov; če na podlagi tega veste, kaj lahko pričakujete od te strani, je URL-naslov ustrezen. Ni potrebe, da se  spuščate v podroben opis, vključitev osnovnih ključnih besed v URL-naslov je navadno dovolj.

 2. Krajše je slajše – krajši URL-naslov bo lažji za kopiranje in lepljenje v elektronska sporočila, bloge oziroma si ga bodo uporabniki lažje medsebojno delili; če bo kratek, se bo prav tako v celoti pojavil v rezultatih iskanj. Meja je sicer nekje od 100 do 120 znakov (odvisno od brskalnika in iskalnika), vendar pa je najbolj pomembno, da si ga uporabniki lahko zapomnijo.

 3. Ključne besede – če vaša stran cilja na obisk preko določenih ključnih besed, potem poskrbite, da jih vključite v URL-naslove. Ne pretiravajte pa z dodajanjem besed zavoljo optimizacije, saj preveč besed vodi v manj uporabne naslove, spam filtri pa strani zaznajo kot nerelevantne.

 4. Statični URL-naslovi – vsak dinamičen parameter v URL-naslovu lahko pripomore k splošnim nižjim pozicijam in razvrščanju strani.

 5. Opisi – namesto, da v URL-naslovu puščate nesmiselne številke, pojdite korak dlje in uporabite opisne besede ali fraze (Primer: namesto www.optimizacija-strani.com/cat33/item859446 uporabite www.optimizacija-strani.com/najboljse-prakse-za-url-naslove).

 6. Vezaji – ločil, kot sta podčrtaj (_) in plus (+), si vsi iskalniki ne razlagajo pravilno, zato med posameznimi besedami v URL-naslovu uporabite vezaj (-) (glejte primer v prejšnji alineji).Standardizacija vsebine in podvojena vsebina


Standardizacija (ang. »canonicalization«) je postopek priprave vsebine na spletni strani, da ima vsak unikaten del svoj URL-naslov. Zagotovi nam, da iskalniki najdejo posamezne dele vsebine in jih uvrstijo na najvišja možna mesta glede na moč domene, zaupanje, relevantnost in druge dejavnike. Če npr. uporabljamo različen način prikazovanja domene (www.optimizacija-strani.com/, www.optimizacija-strani.com, www.optimizacija-strani.com/?source=asdf, ipd.), bo iskalnik za prikaz ob najbolj relevantnem rezultatu moral med njimi izbirati. Ravno zato je tudi pomembno, da za URL naslove uporabljamo samo en način.


Podvojena vsebina na strani predstavlja velik problem, saj se iskalniki ne morejo odločiti, na kateri podstrani je najboljši kos vsebine. Da zadovoljijo potrebe iskalcev, redko prikažejo podvojeno vsebino, zato so prisiljeni izbrati predvideno izvirno vsebino.

Najbrž ste se med branjem teh vrstic vprašali, kako pajki razlikujejo med izvirno in podvojeno vsebino. Velikokrat je ravno podvojena vsebina razlog, da ima spletna stran slabe uvrstitve na iskalnikih, pa se to na prvi pogled sploh ni opazno. Ko je izvirna vsebina odkrita, so za to spletno stran vrata v spletnih iskalnikih na široko odprta. Za strani s prekopirano vsebino pa je pot do visokih uvrstitev malo težja oziroma jo iskalniki ponavadi »odvržejo« na dno.


Če je več vsebinsko podobnih strani, ki imajo potencial za visoke pozicije v iskalnikih, združenih v eno stran, te ne tekmujejo več med seboj, temveč skupaj tvorijo vsebinsko močno, relevantno in priljubljeno celoto oz. zbir informacij. To bo pozitivno vplivalo na visoke pozicije v iskalnikih.


 • Pomembno je imeti čim več oz. vso vsebino na strani v HTML obliki, da jo spletni iskalniki lahko indeksirajo.

 • Strukture povezav so ključne za pregledovanje strani in podstrani.

 • Ključne besede so temelj za izvajanje optimizacije spletnih strani za iskalnike.

 • Naslovi strani prinašajo dodatne točke za Google pajke.

 • Na pravilno strukturo URL-naslovov ne smemo nikoli pozabiti, kljub temu, da jim ponavadi ne posvečamo veliko pozornosti.


Spletna stran naj bo sestavljena v HTML obliki, da jo bodo iskalniki pregledali in poindeksirali. Ključne besede so pri optimizaciji strani osnovnega pomena, zato naj bodo vsi elementi na strani opremljeni s tekstovnim opisom, v katerih uporabite ključne besede. Meta oznake so relevanten del postopka optimizacije, sem pa sodijo naslovi strani, opisi strani in meta ključne besede. Pomemben vidik so tudi učinkoviti URL-naslovi in izogibanje podvojeni vsebini.