Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

Kazalo / Spletna stran, ki bo všeč iskalnikomPoglavje 7:

Izgradnja povratnih povezav


V prejšnjih poglavjih smo vas seznanili s ključnimi dejavniki, ki vplivajo na uvrstitve spletnih strani med rezultati iskanj – od navad iskalcev do ključnih besed, ki jih je treba upoštevati.

Kot pa smo že omenili, so eden od ključnih dejavnikov visoke uvrstitve v iskalnikih tudi kakovostne povezave z drugih spletnih strani na vašo spletno stran (tako imenovane zunanje ali povratne povezave). Z njimi si gradimo zunanjo mrežo, ki spletni strani dodatno izboljšuje možnosti za višjo uvrstitev na spletnih iskalnikih.

Za spletne iskalnike, ki pregledujejo strani na internetu, so povezave kot ulice med posameznimi stranmi. Z analiziranjem povezav iskalniki ugotavljajo, na kakšen način so strani na svetovnem spletu povezane med seboj.

Ustvarjanje povratnih povezav je del optimizacije izven spletnega mesta (t.i. off-site optimizacija), ki je podrobneje razložena v 13. poglavju.

Iskalniki analizirajo in določajo priljubljenost spletne strani in podstrani glede na število in priljubljenost zunanjih strani, ki nanje povezujejo, pri tem pa se merijo tudi drugi dejavniki, kot so zaupanje, škodljiva vsebina in ugled strani. Strani, ki jim lahko zaupamo, običajno povezujejo na druge zaupanja vredne strani, medtem ko na “spam” spletne strani le redko vodijo povezave z relevantnih strani.


Osnove ustvarjanja povratnih povezavZa SEO-strokovnjake je ustvarjanje povratnih povezav ena izmed ključnih nalog za doseganje visokih uvrstitev in pridobivanje relevantnega obiska na stran; zagotovo predstavlja velik izziv, na dolgi rok pa zagotavlja uspeh. Veliko podjetij si sicer lahko privošči strokovnjaka za optimizacijo strani, da jim pomaga spletno stran narediti prijazno iskalnikom in uporabnikom, vendar je močno zaledje zgrajenih povratnih povezav izredno težko premostljiva ovira za konkurente. Če boste začeli graditi mrežo povezav že zdaj, vas bodo tekmeci težko dohiteli.
 
Poznamo dve vrsti povezav:

 1. naravne povezave – to so povezave, ki se gradijo po naravni poti preko strani, ki želijo vašo spletno stran navesti kot vir;

 2. ročno ustvarjene povezave – objavljanje člankov, RSS viri, prijava v spletne imenike; sponzorirane povezave, izmenjava povezav, itd.


Pri dodajanju povezav se moramo držati 2 ključnih pravil, ki ju določajo iskalniki:

 • Prvo pravilo je, da zunanjih povezav nikoli ne dodajamo kampanjsko. To pomeni, da jih v istem dnevu ne dodajamo 10 ali 20 naenkrat, temveč jih dodajamo počasi in premišljeno. Spletni iskalniki indeksirajo vašo spletno stran navadno enkrat na tri tedne, zato nima smisla hiteti z dodajanjem povezav. To je tudi eden od razlogov, zakaj je optimizacija strani nenehen proces, ki potrebuje svoj čas, da prične dajati prave rezultate.

 • Drugo pravilo, po katerem se ravnamo, je številka 100, ki je največje možno število povezav, ki vodijo z drugih spletnih strani na vašo stran.


Dejavniki pri zunanjih povezavahPreden se lotimo ustvarjanja povezav, moramo razumeti, kateri so dejavniki pri zunanjih povezavah, ki jih pregledujejo iskalniki, in kakšno težo imajo pri določanju končnih uvrstitev. Ne poznamo vseh dejavnikov, ki jih zajamejo v analizo, ker ne poznamo natančnega mehanizma delovanja algoritmov, vendar lahko z izkušnjami in testiranjem izluščimo tiste koristne informacije, ki jim kot strokovnjaki na podlagi preteklih izkušenj dajemo prednost.

Pred vami je seznam pomembnih dejavnikov, ki jih SEO-strokovnjaki uporabljamo pri merjenju pomena povezav:

 • globalna priljubljenost – bolj kot je določena stran priljubljena in bolj visoko kot se uvršča, več povezav s te strani (na v tem primeru vašo stran) je relevantnih za iskalnike; lokalne, tematsko specifične povezave so prav tako dobre, toda na  doseganje zaupnosti in avtoritete v veliki meri vpliva splošna priljubljenost spletnih strani, od koder prihajajo povezave. 

 • lokalna priljubljenost in specifičnost tematike – povezave znotraj tematsko specifičnih skupnosti (npr. povezave med blogi s tematiko spletnega razvoja) so bolj pomembne kakor povezave s splošnih ali tematsko neizstopajočih strani;

 • besedilo v sidru (»anchor text«) – je eden od najmočnejših dejavnikov ocenjevanja relevantnosti spletne strani za iskalnike; če ima določena zunanja povezava v povezavi na vašo stran vključeno tudi sidro s ključno besedo (primer: http://www.vasa-stran.si/podstran#kljucna-beseda namesto le http://www.vasa-stran.si/podstran/), ima ta stran velik potencial za dobro uvrščanje v iskalnikih.


Strategija ustvarjanja povratnih povezavUstvarjanje povezav je precej zahtevna naloga z vidika optimizacije strani, zato je tako kot pri drugih strategijah trženja tudi pri strategiji izgradnje povratnih povezav prvi korak določanje ciljev.
Kakšni so postopki izgradnje povratnih povezav:

 • spletni imeniki – na spletu obstaja cela vrsta imenikov spletnih strani, ki jih lahko uporabite kot vir za povratne povezave in vanje vpišete vašo spletno stran.

 • stranke ali partnerje povežite na vašo spletno stran – z vašimi dobrimi poslovnimi partnerji ali zadovoljnimi kupci se dogovorite, da na svojih spletnih straneh objavijo povezavo do vaše spletne strani;

 • ustvarite in vzdržujte svoj blog – ustvarjanje bloga kot dragocen, informativen vir je zelo priljubljen način izgradnje povezav, ki jo priporočajo celo razvojniki pri Googlu; blogi poleg povratnih povezav nenehno prispevajo svež material, omogočajo sodelovanje v spletnih debatah in pridobivajo povezave z drugih spletnih mest;

 • ustvarjanje kakovostne vsebine – ustvarjajte kakovostno vsebino, ki bo prinašala povratne povezave po naravni poti. Kadar je vsebina zelo kakovostna ali zanimiva, obstaja možnost, da doseže t.i. virusni (viralni) efekt. To pomeni, da si povezavo do zanimive vsebine delijo uporabniki spleta med seboj s hitrostjo, ki je podobna širjenju virusa. Na ta način v zelo kratkem času dosežemo izjemno visoko obiskanost. V jeziku strokovnjakov za optimizacijo strani kakovostni vsebini pravimo »vaba za povezave« (ang. link bait). Njen vpliv je v uporabnosti, širjenju informacij ali humorju za ustvarjanje virusnega efekta; uporabniki, ki bodo prebrali takšno vsebino, jo bodo želeli deliti s prijatelji oz. jim jo bodo priporočali.  Ti visokokakovostni odzivi s strani uporabnikov so neprecenljivi pri izgradnji zaupanja, avtoritete in potenciala za visoke uvrstitve. 

 • preprost način ustvarjanja povezav je tudi preko prošenj za dodajanje povezav. S ključnimi besedami, ki so relevantne za vas, raziščite sorodne, toda ne konkurenčne spletne strani, navežite stik z odgovornimi osebami in se dogovorite, da dodajo povezave do vaše strani.

Na Spletnikovem blogu najdete članek, ki vam podaja 23 idej, kako z link buildingom pridobiti še več obiska na vašo spletno stran.


 • Zunanje povezave so ulice, ki povezujejo relevantne spletne strani.

 • Upoštevajte pravilo manj je več! Dodajte raje nekaj visoko relevantnih povezav namesto večih nerelevantnih.
.

Poznamo naravne in ročno ustvarjene povratne povezave. Dejavniki za merjenje pomena povezav so globalna in lokalna priljubljenost, besedilo v sidru ter sosednje povezave. Strategija dodajanja povezav upošteva pravilo postopnega dodajanja povezav na stran, primeri pa so spletni imeniki, povezave s strani vaših partnerjev ali strank, blog in seveda relevantna, kakovostna vsebina, ki bo pritegnila vaše potencialne stranke.