Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

4. lekcija - Kanibalizacija ali podvajanje vsebine / 5. lekcija - Optimizacija vsebine


Optimizacija vsebine


Pozdravljeni v 5. lekciji!

Nazadnje smo pisali o tem, kako pomembna je struktura vaše spletne strani in kateri je najboljši način, da jo čim bolje prilagodimo iskalnikom. Omenili smo tudi, da kanibalizacija oz. podvajanje vsebine škodi vaši spletni strani in vam svetovali o tem, kako se lahko temu elegantno izognete.

V današnji lekciji bomo govorili o tem, kako optimiziramo vsebino strani, ki jo tudi najpogosteje dodajamo in spreminjamo.

Besedilo, slike, notranje povezave in gostota ključnih besed so zelo pomembni dejavniki tako za spletne pajke, ki zbirajo informacije, kot tudi za obiskovalca, ki ga zanima le njemu relevantna vsebina.

Pisanje optimizirane vsebine ni takšna umetnost, da je ne bi mogli pisati sami, vendar pa je pri tem potrebno upoštevati osnovne SEO dejavnike, ki to vsebino za spletne pajke naredijo berljivo.

To pa včasih zahteva tudi pravilno načrtovanje in seveda nekaj vašega časa.

 • Optimizacija vsebine na spletni strani je verjetno ena od najpomembnejših stvari glede prilagajanja spletne strani iskalnikom.  

 • Vsebina je tista, ki prodaja in obiskovalce prepričuje v to, da ostanejo na spletni strani in oddajo naročilo.

Z vsebino spletna stran raste in se osvežuje. Spletni pajki imajo radi svežo, relevantno in dobro načrtovano vsebino. Vsebina je torej tista, ki določa, kam v iskalniku bo spletni pajek uvrstil vašo spletno stran v primerjavi z vašimi tekmeci.

Poznamo različne vidike optimizacije vsebine.

Eni so dobri, drugi slabi. Dobro je seveda poznati vse, da se ne bi kdaj znašli v precepu, med tem kaj je dobro in kaj ni. Z optimizacijo vsebine lahko pridobimo dobro pozicijo ali pa jo izgubimo. Tako pomembna je vsebina!

Algoritmi, s pomočjo katerih iskalniki določajo končno pozicijo posamezne spletne strani, se vsako leto spreminjajo.

Zgodi se lahko tudi, da bo vsebina enkrat bolj pomemben vidik on-site optimizacije in drugič manj.

Trenutno je izgradnja povratnih povezav bolj pomembna kot pisanje in oblikovanje vsebine. O tem bomo sicer veliko govorili v naslednjih lekcijah, vas pa verjetno zanima, zakaj je optimizacija vsebine tako pomembna, da ji namenjamo kar celotno lekcijo.

Glede na to, da se nahajate na naši spletni strani in da spremljate naše SEO lekcije, je vaš cilj zagotovo prva pozicija v iskalnikih.

Itak! Če torej želite biti dobesedno nepremagljivi za določeno ključno besedo, potem veste, da je v obzir potrebno vzeti čisto vse vidike, ki tako ali drugače pripomorejo k boljšemu rangiranju vaše spletne strani. Vsekakor!

V tem primeru je logično, da bo relevantnost vaše vsebine, ki bo kakovostno optimizirana, vplivala tudi na kakovost povratne povezave, ki jo boste usmerili iz kakšne bolje rangirane domene.

V primeru, da bi nekdo na nekem forumu ali blogu objavil povezavo do svoje spletne strani in jo poimenoval Oglejte si lesene mize >>, URL naslov pa bi kazal na stran samo z nekaj slikami in brez vsakršnega teksta, ki bi omenjal lesene mize, bi takšna povezava imela slab predznak. Velikokrat se dogaja, da za tekst v povezavi uporabljamo več >>, več o tem >>, tukaj >> itd. ... (tudi sam ga prevečkrat, priznam!). To seveda ni isto, kot če bi v povezavi navedli še ključno besedo, ki jo vsebujejo še: URL naslov, naslov strani, na katero je usmerjena povezava, meta oznake, h1, h2 in morebitni h3 naslovi v tekstu in pa poimenovanje slik, ki smo jih dodali k vsebini.

O tem več v naslednjih lekcijah, ko bomo govorili o tem, kako izgraditi učinkovito mrežo povratnih povezav na vašo spletno stran.

Če nadaljujem z optimizacijo vsebine ...

Veliko je dejavnikov, ki jih algoritmi iskalnikov upoštevajo pri svojih kalkulacijah, izpostaviti pa je potrebno tiste, ki imajo pri iskalnikih vseeno nekakšno prioriteto. To so:

 1. naslovi v vsebini,
 2. izpostavljeno besedilo (odebeljeni, obarvani, itd.),
 3. notranje tekstovne povezave in
 4. gostota ključnih besed.


Gremo po vrsti ...

H1, h2, h3 nasloviSpletni pajki najprej poiščejo h1 naslov, s katerim začenjate vaš tekst in nato (ravno tako kot vaš obiskovalec) nadaljuje z branjem vsebine. Če se jim zatakne že pri naslovu, ker ta ni zabeležen kot h1 ali pa ni relevanten glede na ostale dejavnike, potem ne nadaljuje z branjem, ampak vsebino zabeleži kot nerelevantno.

Spletni pajki le niso ljudje in jim zato moramo vsebino predstaviti na malo drugačen način.

Z naslovi (od h1 do h6) lahko nakažemo strukturo vsebine, torej hierarhijo posameznih delov teksta in tako spletnemu pajku izpostavimo tisto najpomembnejše.

Obiskovalec ne bo prebral celotnega članka, če ga v to ne bo prepričal že 1. odstavek in tudi spletni pajek ga ne bo!

V tem pa seveda ne gre pretiravati.

Če že uporabljate tovrstno označevanje naslovov, ga uporabljajte smiselno.

Preveč h1 naslovov na isti strani ima lahko kvečjemu slabšalni predznak. Spletni pajek se bo moral odločati, kateri tekst je bolj pomemben in to ni ok.

Včasih iskalniki prepogosto uporabo h naslovov celo kaznujejo tako, da stran označijo kot neustrezno. S tem celotna spletna stran seveda izgubi na vrednosti in posledično tudi na poziciji.

V vsakem primeru pa naj h1 naslovu sledil h2 naslov, temu h3 naslov itd.. Sam osebno uporabljam le h1 in h2 naslove ter odebeljen tekst, kar pa bi za oboje (obiskovalce in spletne pajke) moralo zadostovati.

Nekateri celo priporočajo, da se označuje le in izključno glavni naslov, dele besedila, ki bi jih želeli izpostaviti, pa odebelimo ali malo drugače obarvamo.

Kar se tiče CSS-a, ga tukaj ne bi veliko omenjal, ker lahko predstavlja določeno tveganje. Tisti, ki ga bolje poznate, boste že vedeli zakaj. Če pa ga ne uporabljate, je to v tem primeru še toliko boljše.

Pri naslovih je zelo pomembno število besed glede na ključno besedo.

Če ima naslov te lekcije "Optimizacija vsebine" samo dve besedi in obe še ciljani, bo to seveda zelo dobro vplivalo na vrednost ključne besede, ki je v primeru te podstrani tista, po kateri želimo lekcijo uvrstiti na 1. mesto v iskalnikih. Če bi bil naslov recimo "Optimizacija vsebine in računanje gostote ključnih besed za telebane", bi imela ključna beseda v naslovu le  25% delež in jo pajek ne bi zabeležil kot zelo pomembno oz. bi nosila manjšo težo.

Vendar pa to velja le za naslov in ne tudi za ostali tekst, da se ne bi kdo slučajno preuranil. :)


Izpostavljen tekstIzpostavljen ali specialen tekst je vsak delček besedila, ki je na svoj način poseben in zato poudarjen tako ali drugače - z barvo, debelino, nagnjenostjo, podčrtavanjem, velikostjo ali morda kakšnim drugim efektom.

Običajno izpostavimo tisti tekst, za katerega želimo, da ga obiskovalci takoj opazijo. Tudi tisti, ki vsebino morda samo ošinejo ... Nekaj jim bo zagotovo padlo v oko.

Najprej so tu seveda naslovi, ki smo jih omenjali že zgoraj in pa tekst, za katerega želimo, da ga obiskovalci opazijo.

Iskalniki so programirani tako, da takšen tekst zabeležijo kot bolj pomemben in mu tako dodelijo določeno prednost.
 
Vedno je potrebno imeti v mislih oko vašega obiskovalca kot tudi iskalniški algoritem, ki bo izračunal vrednost posamezne strani in jo glede na to tudi pozicioniral v SERP-u, torej na svoji strani z iskalnimi rezultati.

Pri pisanju takšne vsebine pride prav sposobnost pisanja prodajno marketinške vsebine, kajti ravno ti izpostavljeni deli v tekstu igrajo glavno vlogo. Sami verjetno veste, kateri tekst je za vas berljiv in kateri ni.


Notranje tekstovne povezaveTako imenujemo povezave, ki jih ustvarimo znotraj nekega besedila in so usmerjene na drugo podstran v sklopu iste spletne strani.

V našem primeru smo zgoraj ustvarili povezavo na stran, kjer govorimo o izgradnji povratnih povezav. In ker smo z isto ključno besedo poimenovali tako tekst (referenco) kot tudi URL naslov in ciljno stran, ima takšna povezava seveda veliko težo za obe strani! Z vidika uvrščanja v iskalniku pa bo ciljna stran zagotovo še pridobila na poziciji oz. se utrdila na vrhu (tako kot je to v našem primeru).

Tako kot pri izpostavljenem tekstu notranje povezave služijo dvema namenoma:

 • Prvi je bralcu ponuditi hitro in enostavno pot do informacij, ki jih s povezavo tudi priporočamo.

 • Drugi pa je ta, da s tovrstno "optimizirano notranjo povezavo" učinkovito razporejamo notranji "link juice", ki nato pomaga k višjemu uvrščanju posamezne strani.

Zadnjič me je nekdo vprašal, kaj je bolje: notranja povezava v tekstu ali v footer-ju, kjer stoji samostojno?

Oboje je dobro, vendar pa ima povezava v tekstu večjo težo že samo zaradi tega, ker gre za daljše besedilo in ker lahko v to besedilo vključimo še več ključnih besed, ki skupaj tvorijo določeno gostoto ključnih besed. In to je seveda zopet zelo pomembno tako za pajke kot tudi za obiskovalce.


Gostota ključnih besedGostota ključnih besed ali "keyword density" je odstotek, ki določa pogostost uporabe ključne besede v določenem tekstu.

Na to temo je bilo spisanih že mnogo člankov, bilo pa je tudi že veliko debat po raznih forumih, socialnih omrežjih, na konferencah itd..

Kaj je tista optimalna pogostost uporabe določene ključne besede?

Večina pravi da nekje med 3 % in 5 % ali recimo na vsako 25. besedo.

Če imate torej skupaj v tekstu 300 besed, bi ta bila kakovostno optimizirana, če bi se ciljana ključna beseda pojavila približno 8-krat.

Morda se na prvi pogled vse sliši malo preveč pikolovsko, vendar pa kot veste, iskalniki delujejo po navodilih nekega izračuna in ta enačba je očitno tako nastavljena.

Bolj kot se bomo temu približali, bolj bo naša vsebina prilagojena njihovemu okusu. Saj za to pa gre. A vendar ne pretiravajte ... Zakaj?

Zapomnite si tri zelo pomembne stvari:

 1. Ker ne delate za Google, Najdi.si ali recimo Yahoo!, nikoli ne boste vedeli, katero je točno število. Tudi mi ne.

 2. Četudi bi poznali natančno število, ni nujno, da bo ob naslednji osvežitvi iskalniških algoritmov to ostalo nespremenjeno. Če bi se skušali fokusirati izključno na gostoto ključnih besed in bi stalno manipulirali z vsebino in ključnimi besedami, bi to bilo dejansko samo eno od tistih Sizifovih del.

 3. In da razrešimo celotno stvar ...
  Iskalniki imajo različne zahteve in drugačne algoritme. Četudi boste slučajno ujeli ravno tisto gostoto ključnih besed, ki jih zahteva Google, ni nujno, da bo ta ista pri Najdi.si ali Yahoo.com.

Kaj torej lahko naredimo ...

Če vas skrbi vaše besedilo in v tem momentu ravno preštevate ključne besede, naj vas pomirim.

Najbolj pomembno je, da je vsebina lepo berljiva in da obiskovalcem in spletnim pajkom omogoči pozitivno uporabniško izkušnjo.


Če pri tem ključno besedo uporabljate zmerno in zraven upoštevate še gostoto nekje med 3 % in 5 %, potem ni vrag, da bo takšna stran lepo poindeksirana in dobro uvrščena v vseh iskalnikih.

Ne pozabite tudi, da iskalniki s spletne strani poberejo še veliko več informacij, kot nam jih sedaj ta trenutek lahko pade na pamet.

Ena takšnih je tudi merjenje časa, ki ga obiskovalci preživijo na določeni strani. Bolj kot so informacije zanimive in berljive in več kot jih je, dlje se bodo na strani zadržali tako obiskovalci kot tudi pajki.

To in še mnogo stvari lahko za posamezno stran izmerimo z orodjem Google Analytics.

In še za konec ...

Verjetno ste že slišali za primere, ko so se našli tisti "tapametni" in pogruntali, da bi pa lahko spletnega pajka oz. obiskovalce pretentali tako, da bi eno in isto ključno besedo napisali z barvo ozadja in jo tako ponavljali v nedogled, ker je obiskovalci tako ali tako ne bi mogli videti vsebina pa bi bila na polno optimizirana!

To je seveda taktika brezupa in metoda, ki jo uvrščamo med t.i. "black hat" metode. Zaradi takšnih ali drugačnih podobnih metod je bila na dnu iskalnikov pozabljena že marsikatera spletna stran. In še to ... Tudi obiskovalci niso po župi priplavali in bodo takšne stvari kaj hitro opazili.

 • Načrtujte vašo vsebino in upoštevajte smernice, ki določajo, kaj dejansko zanima obiskovalce in spletne pajke. Pri tem ne pretiravajte s h1 naslovi, odebeljenim tekstom, notranjimi povezavami in gostoto ključnih besed.


Bodite raje originalni in hkrati zmerni!

V naslednji lekciji bomo govorili o strategiji in učinkovitosti pravilne uporabe notranjih povezav.

Do takrat pa srečno in veliko uspeha pri optimizaciji vsebine!Domača naloga:


 1. Ustvarite si Google Analytics uporabniški račun, vpišite vašo spletno stran in preverite, na katerih straneh se vaši obiskovalci zadržujejo najdlje.

 2. Preverite ali so naslovi v vsebini vaše spletne strani označeni s h1, h2 ali h3 oznakami.

 3. Ker ste vaše spletne strani že navajeni in jo gledate verjetno vsak dan, vaše oko morda ni več tisto, ki lahko odloči ali je vsebina berljiva ali ne. Povprašajte vaše kupce za mnenje in njihov komentar in na podlagi tega izdelajte privlačno in prodajno vsebino. Pri tem uporabite odebeljen tekst, barvo teksta in pisavo, ki je na internetu najlažje berljiva.

 4. Ko ustvarjate notranje tekstovne povezave, se prepričajte, da je referenca te povezave (tekst) v korelaciji z vsebino, na katero je povezava usmerjena.
  Npr. Več o tem >> raje zamenjajte z Več o lesenih mizah >>, torej poskusite vključiti tudi vašo ključno besedo.

 5. Analizirajte vašo vsebino na spletni strani in izračunajte gostoto ključnih besed.
  Če je gostota ključnih besed procentualno nižja od 5% potem ključna beseda v tej vsebini ne bo igrala glavne vloge. SEO strokovnjaki so mnenja, da je bolje imeti več besed, kot manj, pri tem pa je maksimum nekako 10%. Kar je več, za spletne pajke že lahko pomeni spam.
Ključna beseda Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam id mi mi, sed vehicula tortor. Nulla auctor auctor dolor, ključna beseda vel adipiscing quam ultrices vitae. Pellentesque tristique scelerisque dictum. Nunc consequat dolor sed nibh gravida vestibulum. Sed in lorem augue, ključna beseda vel pharetra nibh. In hac habitasse platea dictumst. Cras eu urna diam, id laoreet sem. Praesent volutpat tempor massa ključna beseda a elementum.