Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

3. lekcija - CMS vs SEO / 4. lekcija - Kanibalizacija strani


Kanibalizacija ali podvajanje vsebine


Pozdravljeni v 4. lekciji!Kaj je kanibalizacija oziroma podvajanje vsebine?

Pri izrazu kanibalizacija najverjetneje najprej pomislite na navadnemu človeku še vedno skrita indijanska plemena, ki se med seboj jedo ali pa morda na kanibala Lectorja iz filma Ko jagenjčki obmolknejo. 

Ta izraz pa se pojavlja tudi pri optimizaciji spletnih strani. Z njim se srečamo, ko govorimo o tem, da se ključne besede na spletni strani pojavljajo prevečkrat oziroma neena-komerno po spletni strani, kar ponavadi lahko pusti velike posledice.

Primerov takšnih in drugačnih spletnih strani na internetu kar mrgoli. Nekateri ključne besede vpisujejo vsepovprek in mislijo, da bo to najbolje vplivalo na indeksacijo spletne strani v iskalnikih. Pa le ni tako. Zakaj mislite, da nastane problem?
 
Odkar iskalnik Google rangira oz. indeksira vsako stran posebej, mora vsaka stran biti unikatna.

Če bi vsako podstran označili z istim naslovom, meta ključnimi besedami ali opisi strani, bi se spletni pajek moral odločati med temi stranmi in izbirati, katero od njih bo vključil v svoj indeks. Ostale strani bi se nato zadrževale bolj kot ne v ozadju in vaš trud bi bil zaman. Izogibajte se torej podvajanju elementov in tehničnih nastavitev na vaših podstraneh, saj tako "kanibalizirate" lastno vsebino, ki se mora boriti s vsebino na isti spletni strani. Ravno tako to velja za besedilo in zaznamke na slikah. Prevelika gostota ključnih besed na  eni strani nikakor ne pripomore k boljšemu rangiranju vaše spletne strani.

Enako se dogaja pri povezavah. Če za povezave, ki usmerjajo na strani z različno tematiko, uporabljate isti tekst, te za vašo optimizacijo nimajo nobene vrednosti. Enako je pri vstopnih (povratnih) povezavah. Če na primer iz kakšnega članka na vašem blogu naredite več povezav, ki obiskovalce usmerjajo na različne podstrani v sklopu vaše spletne strani, vendar jih pri tem enako imenujete, prav tako to ne bo imelo večjega vpliva na priljubljenost v iskalnikih.


Kaj so torej slabe stvari, ki jih lahko povzroči kani-
balizacija oz. podvajanje vsebine? • Zmanjša in upočasni se učinek truda, ki ga namenjate optimizaciji strani.
 • Pojavi se tekma med stranmi s podvojeno vsebino oz. naslovi.
 • Nenaravna arhitektura strani se ponavadi poruši zaradi nejasnih ali slepih povezav med stranmi.
 • Zniža se vrednost vsebini, ki jo dodajate na stran, ker jih pajek ne indeksira.
 • Zmanjša se število verjetnih obiskovalcev.
 • V najslabšem primeru pa spletno stran kaznujejo (penalizacija) iskalniki, ker vaše poteze razumejo kot t.i. black- hat metode optimizacije, ki tukaj niso dovoljene.
 • Drastično se zmanjša tudi stopnja konverzije vaših morebitnih kupcev, na kar seveda ne smemo pozabiti!


Kako se lahko izognete kanibalizaciji vaše spletne strani? • Najprej se znebite podvojene vsebine.
 • Izberite tiste ključne besede, ki so za vas najbolj pomembne.
 • Načrtujte notranjo informacijsko strukturo.
 • Uporabite kakšnega od orodij za iskanje najbolj primernih ključnih besed (npr. Google Keyword Tool) in pri tem ne pozabite na "dolgorepe" longtail ključne besede.
 • Na bolj izpostavljenih straneh uporabite bolj splošne ključne besede, na drugih podstraneh pa bolj redko iskane, vendar ciljane ključne besede.
 • Na vsaki od podstrani v meta oznake vpišite unikatno izbrane ključne besede in opise, ki dejansko opisujejo ravno tisto stran, na kateri se nahajajo.

Zapomnite si, da podobno kot spletni pajki v podzavesti razmišljamo tudi ljudje. Nemalokrat se zgodi, da uporabnik "zaide" nekam na spletno stran, nato pa nima več potrpljenja in enostavno zapre spletno stran. Temu se je seveda potrebno izogniti z učinkovito optimizacijo spletne strani.

Najhitrejši način, da ugotovite, katere strani na vaši spletni strani so si podobne, je ta, da odprete vaš urejevalnik spletne strani (CMS) in prevetrite meta oznake in naslove na vaših podstraneh. Po možnosti jih zbrišite in pametno napišite znova. Izdelajte seznam strani (URL-jev) in za vsakega napišite takšen seznam ključnih besed, ki se nahajajo v vsebini te strani. Prav tako določite opis in naslov podstrani, ki bi bila najboljša promotorja, ko bi se dotična stran pojavila med prvimi rezultati v iskalniku.

Ponavadi se zatakne, ko želite prikazati tudi vašo znamko oz. jo promovirati ne glede na stran, na kateri se pojavi vaš obiskovalec. Ravno zato je morda najboljša praksa, da se v naslovih strani uporabi t.i. znak "pipe"(|), s katerim naslov strani ločite na del, pomemben za iskalnike in obiskovalce, saj vključite ključno besedo strani in pa na del, kjer omenite vašo znamko ali pa ime podjetja.

Primera:
Optimizacija strani | Spletnik SEO
Optimizacija strani | Spletnik d.o.o.

Vsekakor je potrebno biti natančen in vedeti, kaj oz. koga želite z določeno stranjo doseči.

Vaš cilj je, da ne zmedete spletnih pajkov in s tem ne povzročite pomanjkljive indeksacije vaše spletne strani.

Svetovno priznani strokovnjak za optimizacijo spletnih strani Rand Fishkin je na enostavnem primeru nakazal, kako malo je potrebno, da so pajki zadovoljni s kakovostjo notranjih povezav med stranmi (Slika 1 in slika 2 na desni strani).

Na primeru vidimo, da je namesto ciljati na "mize" na vsaki strani, veliko bolje, če vsako podstran imenujemo z unikatnim imenom, meta opisi in URL naslovi, ki vključujejo ravno tiste ključne besede, ki so za vsebino na strani tudi najbolj relevantne.

V našem primeru gre za mizarstvo, ki ponuja različne vrste miz, predstavljenih na za to posebej določenih podstraneh. Vsaka od teh nekaj strani ima v drugem primeru seveda veliko več možnosti, da se uvrsti na prva mesta v iskalnikih. V prvem primeru te možnosti ne bi bilo.

V kolikor problem kanibalizacije na vaši strani že obstaja in bi naredili veliko več škode, če bi strani preimenovali, pa uporabite 301 preusmeritev strani, s katerimi boste obiskovalce z zapostavljenih podstrani preusmerjali na tiste, ki so že indeksirane v iskalnikih.

Kaj pa dvojne vsebine na različnih spletnih straneh?


Pogosto se zgodi, da nekdo iz konkurenčne spletne strani prekopira vsebino, kot so članki, predstavitve izdelkov ali storitev. To je seveda kraja intelektualne lastnine in kršenje avtorskih pravic. Pa vendarle, kaj lahko sploh storimo proti temu? Ali veste, da iskalniki ne bodo vedno igrali sodnika in odločali o tem, kdo je bil prvi in kdo je bil tisti, ki jo je prekopiral? Še več, če je vsebina prekopirana iz slabše rangirane spletne strani oz. strani, ki ni indeksirana v spletnih iskalnikih, za pajke to tako ali tako ne bo igralo vloge, ker bodo v vsakem primeru uporabnikom prikazali relevantno vsebino.

No, seveda so izjeme, nekakšno pravilo in pa merilo morata obstajati. Če recimo Google ugotovi, da je vaš namen hitro doseči relevantne kupce preko hrbta drugih, lahko sledi kazen, s katero bo vaša spletna stran potisnjena na dno iskalnikov ali celo izločena.

O tem več govorimo v videu, ki se nahaja desno zgoraj in se imenuje Original vsebina vs kopirana vsebina.

Če torej želite, da bodo spletni pajki vašo spletno stran razumeli kot nekaj unikatnega in visoko relevantnega za tiste obiskovalce, ki v iskalnik vpišejo določeno ključno besedo, si vzemite čas in popravite zgoraj omenjene dejavnike. Malo težje bo seveda pri spletnih straneh ali spletnih trgovinah, ki vsebujejo več tisoč podstrani, vendar pa tudi za to seveda že obstajajo načini.

Za kaj več vsekakor povprašajte Spletnik SEO strokovnjake.
V naslednji 5. lekciji bomo govorili o tem, kako za vašo spletno stran oziroma izdelke ali storitve, ki jih prodajate, izbrati najbolj relevantno vsebino. Prav tako vas bomo poučili, kako jo optimizirati do te mere, da jo bodo iskalniki dovolj hitro zabeležili v svojem indeksu. Še ena pomembna stvar, ki se tiče vaše on-site optimizacije.

Vse bližje smo vrhu iskalnikov! ;)

Original vsebina vs kopirana vsebinaDomača naloga:


 • Ustvarite si Google Webmaster uporabniški račun, vpišite vašo spletno stran in preverite ali se na vaši spletni strani nahaja podvojena vsebina.

 • Odstranite podvojene naslove strani, meta oznake in h1 naslove in jih nadomestite s smiselnimi in relevantnimi.

 • S pomočjo Google Webmaster orodja znova preverite ali se je stanje izboljšalo in kako je to vplivalo na indeksacijo spletne strani v iskalnikih.

 • Uporabite spletno stran Copyscape.com in preverite, če ima kdo od vaših konkurentov na svoji strani vašo vsebino.  
Zavajanje spletnega pajka (slika 1, vir: seomoz)
Kanibalizacija strani


Optimizirana spletna stran (slika 2, vir: seomoz)
Primerna struktura in poimenovanje strani