Pridruži se nam na Facebooku
Sledi nam na Twitterju  Spletnik SEO Monitor

Nepogrešljivo orodje za optimizacijo
strani Odpri svoj račun takoj >>

SEO Priročnik

Razkriva resnico o optimizaciji strani
Prenesi svoj izvod >>

    SEO Učilnica

Naučite se optimizacije strani
Obišči učilnico >>

Brezplačen E-komplet

Kako preživeti na Googlu?
Prenesi zdaj >>


 

Optimizacija strani vsebuje

 

Video: Kaj je Spletnik SEO?
 

1. lekcija - Uvod v SEO / 2. lekcija - Ključne besedeIskanje in določanje ključnih besed


Pozdravljeni v 2. lekciji!V prvi lekciji smo govorili o tem, kaj vse vsebuje optimizacija spletnih strani za iskalnike in kako jo je potrebno načrtovati, da bo ta na daljši rok učinkovita in kot taka na vašo spletno stran privedla čim več kvalificiranih obiskovalcev, ki jih boste nato z lahkoto spremenili v stalne kupce.

Tokrat vam opisujem enega od učinkovitih načinov, kako priti do tistega izbora ključnih besed, ki bo za vaš posel najbolj optimalen in vas bo kot tak, na daljši rok lansiral na prve pozicije v iskalnikih.

Zapomnite si, da je proces optimizacije dolgotrajen. Torej traja toliko časa, dokler se ne uvrstite na prve pozicije. In tudi potem , ko ste enkrat že tam, pri vrhu, se je potrebno še zasidrati.
Pa poglejmo, kaj predvideva iskanje pravega nabora ključnih besed. Za primer sem vzel dejavnost mizarstvo. 

Preverite trg in konkurenco, definirajte s kom želite tekmovati1. Razmislite kaj je vaše ciljno občinstvo in kaj je tisti primarni fokus vaše spletne strani.

Odprite iskalnike in v njih vpisujte ključne besede, za katere mislite, da so za vaš posel zelo pomembne. V tem trenutku se še ni potrebno osredotočati na tiste ključne besede, ki jih boste kasneje uporabili na vaši spletni strani, osredotočite se predvsem na to, da najdete podjetja, ki so vam konkurenčna in jih želite dohiteti ter za vedno prehiteti!

2. Zelo pomembno je, da odprete spletne strani konkurentov n preverite njihov fokus.

Če je neka spletna stran prva v iskalnikih, tam ni slučajno. Torej njihova vsebina zagotovo nekako zadovoljuje spletne pajke oz. so jo iskalniki ocenili (napram drugim rezultatom) za najbolj relevantno. Ni potrebno kopirati vsebine in ni potrebno posnemati konkurentov, ravno zaradi razloga, da lahko lastno vsebino naredite veliko bolje!

3. Ko poznate konkurenco, preverite njihovo kodo in videli boste, na katere ključne besede so osredotočeni.

Če npr. v iskalnik Google vpišete njihovo domeno, boste tako prišli do podatka, koliko povratnih povezav ima določena spletna stran (od dobljenega števila je potrebno odšteti število indeksiranih strani na domeni). Več kot jih ima, bolje je, saj na takšen način Google ugotavlja, koliko priporočil ima določena spletna stran. 

4. Napišite seznam ključnih besed, preko katerih mislite, da vas bodo iskali vaši potencialni kupci.

Ni potrebno biti natančen in ni potrebno izdelovati specifičnega seznama, samo bodite kreativni. Izvedite brainstorming, Dodajte vse možne besede, tudi če se vam zdijo neprimerne, so na koncu lahko pomembne za vaš posel. Veliko podatkov ste pridobili že z raziskavo in analizo vaše konkurence, zato to ne bi smel biti problem.

5. Primerjajte povpraševanje in ponudbo

Sedaj je potrebno primerjati povpraševanje in ponudbo po ključnih besedah. Tudi to lahko preverite sami.

Povpraševanje:


Povpraševanje lahko preverite s pomočjo orodij, ki vam kažejo, koliko mesečnih iskanj se zgodi za določeno ključno besedo ali frazo.

Pri tem najraje uporabljamo Googlovo orodje keyword research tool, kamor vpišemo seznam ključnih besed, ki smo jih pridobili skozi proces analize trga in konkurentov.

Če oglašujete, vam tega ne bo niti potrebno delati, saj skozi adwords program lahko takoj vidite, po čem potencialni kupci največkrat iščejo vaše artikle in predvsem, katere od teh besed, ki jih pri tem uporabljajo, so za vaš posel najbolj učinkovite oz. Google za njih ocenjuje, ali so glede na vsebino na vaši spletni strani relevenatne.

Če npr. prodajamo lesene mize za dom, vrt in pisarno, so najbolj iskane ključne besede (v istem zaporedju) naslednje:

 1. Pohištvo
 2. mizarstvo
 3. mize
 4. pisalne mize
 5. jedilne mize
 6. okrogle mize
 7. vrtne mize
 8. lesene mize

Ko imamo seznam ključnih besed, ki so najbolj iskane, s tem dobimo podatek o količini možnega povpraševanja za vaše artikle, če bi v tem trenutku seveda vi kraljevali na prvi strani v iskalniku Google.

Ponudba:


Ponudbo po določenih ključnih besedah lahko preverimo tako, da jih vpišemo v iskalnik Google. Pod iskalnim terminom oz. iskalnim poljem, se vam bo prikazalo št. zadetkov. V našem primeru največ ponudbe (največje št. strani) obstaja za besede pohištvo, mize in lesene mize. Veliko manj pa za mizarstvo, pisalne mize, jedilne mize, vrtne mize, itd..., ki so seveda malo bolj specifične.

Vas zanima, kako si lahko preračunate potencialni prihodek, če bi bili na 1. strani?

Če je mesečnega povpraševanja po ključni besedi lesene mize recimo 10.000 mesečno, se lahko na 1. poziciji v iskalniku Google po nekakšni logiki in povprečju na vaši spletni strani znajde ok. 4.200 obiskovalcev. Če na spletni strani obstaja prava nakupna pot in rečemo, da bo konverzija vsaj 5%, to pomeni, da bo iz tega naslova nastalo 210 kupcev! Če miza v povprečju prinaša 100 € dobička, bo to pomenilo 21.000 € dobička na mesec!

Če je spletna stran na 5. poziciji, bo teh obiskovalcev približno 420, kar pri istih pogojih pomeni okoli 2.100 € dobička. Pri 10. poziciji pa okoli 1.200 evrov dobička. Vidite torej kakšna je lahko razlika oz. kako pomembna je tista najvišja prva pozicija.

6. Primerjava ponudbe in povpraševanja

Če primerjamo ponudbo in povpraševanje določene ključne besede in si malo izračunamo možne dobičke, glede na vrsto artikla (nekateri imajo manjšo in nekateri večjo maržo), lahko pridemo do recimo treh ključnih besed, ki imajo za vas največji potencial in so tako najbližje temu, da jih vpeljete v spletno stran in se izstrelite v nebo!

7. Uporabite ključne besede na spletni strani

Ključne besede je nato potrebno uporabiti na spletni strani, tam kjer so smiselne, tako kot tudi v vaših naslovih in unikatnih meta tagih. Ne biti neučakani in vstavljati ključno besedo v sleherni stavek, ker to potem že meji na black hat metodo.

V primeru lesenih miz bi, postavke na spletni strani izgledale tako:

 • Priporočena domena:
  www.mizarstvo-novak.si
 • Priporočeni URL - naslovi:
  www.mizartsvo-novak.si/lesene-mize, www.mizarstvo-novak.si/pisalne-mize, ... itd.
 • Naslov spletne strani:
  Mizarstvo Novak | Lesene mize za vsak prostor
 • Meta ključne besede:
  Mizarstvo, lesene mize, pisalne mize, jedilne mize, vrtne mize, itd ...
 • Meta opis strani:
  Mizarstvo Novak ima dolgo tradicijo in je poznano po kakovostnih izdelkih, ki so naša strast. Izdelujemo lesene mize po meri in vašem okusu.

To so npr. tisti elementi, ki so prvi na katere pri indeksiranju naleti spletni pajek.


Izbor ključnih besed je torej prva stvar, ki jo morate narediti še preden se podate v prenovo stare oz. izdelavo nove spletne strani.

Strategija, ki jo boste ubrali, vam bo dolgoročno dovajala nove kupce. Ker je za takšen proces potreben čas in veliko potrpljenja, si ne smete dovoliti, da tako pomembno stvar vzamete z levo roko in jo npr. zaupate nekomu, ki vam bo sicer za majhen denar, a nekvalitetno izdelal oz. kvazi optimiziral spletno stran.

Poznam primere, ko je za nekaj takšnega klientu bilo škoda dati denar oz. zaupati izdelavo strategije strokovnjakom, sam pa za to ni in ni imel časa. Sedaj je pred zaprtjem trgovine, ker so ga vmes prehiteli vsi njegovi konkurenti.

Določite torej prave ključne besede, ker to dejansko pomeni, da si boste s tem postavili temelj za prihodnost vašega podjetja.


Nasveti za konec:

 • Bodite kreativni in obenem tudi picajzlasti.
 • Ne targetirajte ključnih besed, ki imajo preveliko konkurenco
 • Če ugotovite, da vaše storitve vaši potencialni kupci iščejo tudi po nekaterih neobičajnih besedah, razmišljajte tudi v to smer, da jih dodajate in izpostavljate še posebej.
V naslednji lekciji (3. lekcija) se bomo na kratko dotaknili  uporabniških vmesnikov, ki jih uporabljate pri urejanju vaše spletne strani. Glede na to, da se ti medsebojno razlikujejo, bo dobro spoznati osnove le teh, v primeru seveda, če se boste optimizacije vaše spletne strani lotili samostojno.

Govorili bomo o tem, kako ključne besede s pomočjo CMS sistema implementirati v vašo spletno stran.

Do takrat pa vam želim obilo uspeha in užitkov ob iskanju pravih ključnih besed za vaš posel.


Uvod v SEO učilnico - Kaj zajema?


Domača naloga:


 • Preverite pozicije spletnih strani vaših konkurentov
 • Preglejte njihove strani in si zabeležite, kdo ima možnost oddaje kontakta in kdo ne.
 • Preverite kdo od konkurentov oglašuje na Googlu in kako so sestavljeni njihovi oglasi
 • Poiščite najbolj uspešne spletne strani na tujih trgih in zberite ideje za zmagovalno vsebino, ki bo vključevala tudi vaše ključne besede


Še niste prijavljeni na Spletnik SEO učilnico?
Prijavite se lahko tukaj >>